Hoeveel kost kweekvlees?

De kwaliteit verbetert, de prijzen dalen

Voor sommigen betekent kweekvlees het einde van de slachthuizen. Voor anderen is het een revolutie zo belangrijk als de uitvinding van het wiel. Sinds de jaren 2000 zijn verschillende start-ups begonnen aan een race voor de technologische innovatie om vlees, vis, melk of leer te produceren zonder het slachten van dieren. Eten we morgen kweekvlees?

Het is waarschijnlijk nog steeds moeilijk voor te stellen, maar we zijn nog nooit zo dicht bij de productie van slachtvrij vlees geweest. Echt vlees, met dezelfde smaak, textuur en geur als vlees, maar gemaakt zonder dieren te doden.

Binnen twee tot drie jaar zal kweekvlees worden verkocht in gespecialiseerde winkels en restaurants. Met één verschil: waar de allereerste ‘gekweekte hamburger’ 250.000 euro kostte, zullen de kosten dalen tot ongeveer 10 euro.

PRIJS VAN DE EERSTE PROTOTYPES

In 2013 worden de kosten van de eerste hamburger van Mark Post (Universiteit Maastricht) geschat op 2,3 miljoen dollar per kilogram.
In 2016 wordt een gekweekte gehaktbal, ontwikkeld door Uma Valeti (Memphis Meats), geschat op 40.000 dollar per
kilogram.
In 2017 wordt het door Uma Valeti ontwikkelde pluimveevlees geschat op 19.000 dollar per kilogram.
In 2018 zou het door Aleph Farms ontwikkelde stuk biefstuk ongeveer $50 kosten.

Share

0