Interview met Didier Toubia, CEO van Aleph Farms

Datum gepubliceerd

Didier Toubia is algemeen directeur bij Aleph Farms, een Israëlische start-up die de wereldwijde uitdaging van kweekvlees aangaat. Doel: tegen 2021 de eerste biefstuk produceren die geen dierleed bevat. Dankzij biomedische technieken, geeft Toubia mee vorm aan de vleesindustrie van de toekomst.

Iedereen kent het beeld van de eerste kweekvleeshamburger, gepresenteerd in april 2013 door de Nederlandse wetenschapper Mark Post en zijn team. Het was de allereerste ‘echte’ hamburger die niet door de handen van een slager was gegaan en waar geen enkel dier voor was gestorven. Kostenplaatje? 250.000 euro.

Sindsdien komt een toekomst met kweekvlees steeds dichterbij. In december 2018 presenteerde de Israëlische start-up Aleph Farms een biefstuk. De biefstuk was niet afkomstig van een geslacht dier maar was gekweekt uit runderweefsel. Een dun plakje vlees dat 45 euro had gekost om te produceren, met een enorm concurrentievoordeel: beter dan een hamburger, heeft dit plakje rundvlees dezelfde vlezige consistentie, textuur en realistische smaak als een biefstuk gekocht bij de slager.

Dankzij hun "niet-GGO-technologie" slaagt Aleph Farms erin om spieren, vetten, bloedvaten en andere soorten cellen te combineren. Aan het hoofd van deze start-up staat ingenieur en ondernemer Didier Toubia, opgeleid bij AgroSup Dijon. Tegenwoordig is hij een van de pioniers op het vlak van slachtvrij vlees. Zijn doel: de vleessector op een duurzame manier laten revolutioneren, dankzij producten die trouw zijn aan de smaak en textuur van dierlijk vlees, maar die op humane wijze geproduceerd zijn.

HOE IS ALEPH FARMS ONTSTAAN?

Aleph Farms is opgericht door de Israëlische agro-voedingsgroep Strauss Group en Technion, een Israëlische technische universiteit. Wij produceren vlees met behulp van celculturen, verkregen uit micromonsters van levende koeien. Het proces vereist geen antibiotica, vervuilt niet en vermijdt de veehouderij. Onze technologie stelt ons in staat om vlees te produceren met behoud van de natuurlijke hulpbronnen van de aarde en met een "geloofwaardig" alternatief voor boerderijen – fabrieken.

EIND 2018 SLAAGDE U ERIN OM 'S WERELDS EERSTE "GEKWEEKTE" BIEFSTUK TE PRODUCEREN. WAT IS HET VERSCHIL MET EIWITPASTA DIE ALS HAMBURGER OF NUGGET GEPRESENTEERD WORDT?

Onze uitdaging is om vlees opnieuw samen te stellen tot wat het is. Met al zijn nuances van spieren, vet en bloedvaten. Om dit te doen, kweken we rundercellen uit spiervezels, vaatweefsel (bloedvat), vet en bindweefsel (collageen). Door de interactie tussen deze cellen vormen ze samen een product dat qua textuur sterk lijkt op traditioneel slagersvlees. Het enige verschil is dat het hele kweekproces buiten het lichaam van het dier plaatsvindt.
Afbeelding verwijderd.


VORIG JAAR HEBBEN DE ‘FOOD AND DRUG ADMINISTRATION’ EN HET AMERIKAANSE MINISTERIE VAN LANDBOUW AFGESPROKEN OM SAMEN TE WERKEN AAN DE ONTWIKKELING VAN WETGEVING VOOR CELGEBASEERDE VOEDINGSMIDDELEN. HEEFT U AL EEN AANVRAAG INGEDIEND VOOR DE GOEDKEURING VAN UW STEAKS BIJ DE AMERIKAANSE AUTORITEITEN?

Nog niet, want onze producten zijn nog in ontwikkeling.

EN BIJ DE EUROPESE AUTORITEITEN?

Nee, ook niet, om precies dezelfde reden. We hebben al zeer overtuigende prototypes, maar voordat we ons product op de markt brengen, willen we ook graag vlees hebben dat gezonder is. Dus met minder vet.... Het voordeel is dat je de samenstelling en de voedingseigenschappen van kweekvlees kunt controleren. Wij zijn ervan overtuigd dat het succes op de markt zal afhangen van de smaak en vooral van de veiligheid. Wij sluiten geen compromis over deze kwesties. Daarom willen we de best mogelijke biefstukken produceren zonder dieren te slachten.

WAAROM RUNDVLEES AANBIEDEN IN PLAATS VAN KIP, SCHAPENVLEES OF VIS?

We hebben besloten om ons eerst op rundvlees te focussen, omdat het de veehouderij is die het meeste land gebruikt, de grootste hoeveelheid water en granen verbruikt en de meeste broeikasgassen uitstoot. Er is meer dan 10.000 liter water nodig om één kilogram rundvlees te produceren. Met onze methode verminderen we het waterverbruik, de uitstoot van broeikasgassen en het landgebruik met 95% tot 98%. Ons energieverbruik is half zo laag. Tot slot, hoewel het twee jaar duurt om een rund te kweken, te slachten, te transporteren en uiteindelijk slechts een derde op te eten, hebben we slechts drie tot vier weken nodig om een kweekvleesbiefstuk te produceren. Maar in de toekomst zullen we ook in staat zijn om ander dierlijk vlees zoals schapen- of varkensvlees te produceren.

 

Er is meer dan 10.000 liter water nodig om één kilogram rundvlees te produceren. Met onze methode verminderen we het waterverbruik, de uitstoot van broeikasgassen en het landgebruik met 95% tot 98%. Ons energieverbruik is half zo laag.

Didier Toubia
CEO van Aleph Farms

DE MILIEUVOORDELEN VAN SLACHTVRIJ VLEES WORDEN VERRE VAN UNANIEM AANVAARD......

Als we de productie van kweekvlees en conventioneel vlees willen vergelijken, moeten we de hele keten met elkaar vergelijken. De meeste studies vergeten echter rekening te houden met het transport. In tegenstelling tot traditioneel vlees, dat naast de impliciete vervuiling ook het vervoer naar het slachthuis en vervolgens het vervoer van de karkassen naar het verkooppunt omvat, wordt kweekvlees ter plaatse, in de buurt van stedelijke gebieden, geproduceerd. Het is een langetermijnoplossing. Niet alleen om de mensheid te voeden, maar ook om de problemen van de conventionele vleesindustrie aan te pakken: niet-duurzame productie, toenemende antibioticaresistentie en door voedsel overgedragen ziektes. Het vlees van de toekomst zal gezond, milieuvriendelijk en vrij van dierenleed zijn.

MEMPHIS VLEES, GELANCEERD IN 2015 IN BERKELEY, CALIFORNIË, MAAKT GEBRUIK VAN EEN "GENE EDITOR" (HET CRISPR-SYSTEEM) OM VLEES TE PRODUCEREN. JULLIE OOK?

Nee, helemaal niet. Aleph Farms produceert vlees zonder antibiotica, groeihormonen of genetisch gemodificeerde organismen. Ons productieproces wordt bij elke stap gecontroleerd en bewaakt om ervoor te zorgen dat het eindproduct vrij is van besmetting door ziekteverwekkende bacteriën. Er wordt niet genoeg over gesproken, maar het vlees van vandaag is een tamelijk besmet product: besmetting vindt meestal plaats in het slachthuis. Als we de consument zouden laten zien hoe een conventionele biefstuk wordt gemaakt, zoals dat nu gebeurt, zou een groot deel van de consumenten stoppen met het kopen van vlees. Ons doel is om volledig transparant te zijn.

Er wordt niet genoeg over gesproken, maar het vlees van vandaag is een tamelijk besmet product: besmetting vindt meestal plaats in het slachthuis.

Didier Toubia
CEO van Aleph Farms

VOLGENS BILL GATES IS KWEEKVLEES EEN VAN DE MEEST BAANBREKENDE TECHNOLOGIEËN VAN 2019. WANNEER BENT U VAN PLAN OM UW PRODUCT TE COMMERCIALISEREN?

Om een biefstuk te produceren dat we kunnen verkopen, hebben we nog twee jaar nodig. Dan hebben we nog eens tot twee jaar nodig om ons product in beperkte mate op de markt te kunnen brengen. Dus we denken dat tegen 2022 onze biefstukken te koop zullen zijn. Het duurt drie weken om dit vlees te maken, vergeleken met ten minste twee jaar in de conventionele vleesindustrie. We zijn van plan de prijzen te verlagen als de productiekosten dalen, maar niet significant. We willen immers niet kiezen voor goedkope producten. We moeten nog steeds een grootschalig productieproces ontwikkelen en onberispelijk zijn op het gebied van voedselveiligheid en dierenwelzijn.
Afbeelding verwijderd.


GEBRUIKT U EEN FOETAAL KALFSSERUM OM EEN KRACHTIG KWEEKMEDIUM TE VERKRIJGEN?

Het gebruik van foetaal kalfsserum houdt het slachten van drachtige koeien in. Ons doel is echter juist om vlees te produceren zonder dat er ook maar één dier sterft. Net als alle andere bedrijven die actief zijn op dit gebied, werken wij hard aan de ontwikkeling van een vervanger voor foetaal kalfsserum zonder dierlijke componenten. Tegenwoordig worden in de handel verkrijgbare voedzame serums gebruikt en geoptimaliseerd. Tegelijkertijd ontwikkelen we ons eigen kweekmedium zonder foetaal serum. Maar wij zijn geen uitzondering: geen van de start-ups is van plan een product te ontwikkelen dat andere dierlijke stoffen dan stamcellen gebruikt.

ONLANGS HEBBEN VERSCHILLENDE GROTE BEDRIJVEN UIT DE VOEDINGSINDUSTRIE 10,6 MILJOEN EURO GEÏNJECTEERD IN ALEPH FARMS. BEN JE NIET BANG OM JE ONAFHANKELIJKHEID TE VERLIEZEN?

Kweekvlees is een opkomende industrie. Start-ups als de onze hebben genoeg geld nodig om alle uitdagingen aan te gaan. Deze investeringen hebben slechts één doel: een prototype omzetten in een verkoopbaar product. Een product dat aan alle verwachtingen van de consument voldoet. Dit kapitaal zal ons ook in staat stellen om de ontwikkeling van onze technologieën af te ronden en zo over te gaan naar het stadium van grootschalige vleesproductie.

MAAR IS HET GOED OM MET VLEESBEDRIJVEN SAMEN TE WERKEN?

We hebben hier lang over getwijfeld. Wij zien onszelf als een alternatief voor de intensieve landbouw. Zodra u de agro-industrie ervan kunt overtuigen dat kweekvlees een alternatief is voor het conventionele vlees, kunt u een echte impact hebben op de markt. Daarnaast hebben de fabrikanten een expertise die de meeste start-ups niet hebben: ze helpen ons vooral met aspecten die te maken hebben met marktontwikkeling, productpositionering of het distributienetwerk. Dit is de beste manier om een echte impact op de markt te hebben. Maar één ding is duidelijk: we sluiten geen compromissen als het over ethiek gaat.

Aleph Farms, de Tesla van gecultiveerd vlees

Aleph Farms, een Israëlisch bedrijf gevestigd in de buitenwijken van Tel Aviv, haalde in mei 2019 12 miljoen dollar (10,6 miljoen euro) op. De investeerders zijn VisVires New Protein, een bedrijf gevestigd in Singapore, Cargill, maar ook de Zwitserse M-Industry, een dochteronderneming van de Migros groep. Zij sluiten zich aan bij de Strauss, Peregrine Ventures en Jesselson Investments groepen, die reeds aandeelhouders zijn van Aleph Farms.