Verder onderzoek nodig naar serumvrije alternatieven

Datum gepubliceerd

Een van de uitdagingen voor kweekvlees, is het ontwikkelen van een rijk voedingsmedium om cellen in te laten groeien. In wetenschappelijk en medisch onderzoek wordt hiervoor decennialang gebruik gemaakt van serum van kalveren of paarden. Onethisch voor kweekvlees en ook onrealistisch om op reusachtige schaal voor voeding te produceren, dus wordt naarstig gezocht naar serumvrije alternatieven. Zo kan ook de medische sector sneller afstappen van dierlijk serum.

Er bestaan tegenwoordig alternatieven die commercieel beschikbaar zijn, maar zijn ze al goed genoeg voor kweekvlees? Het team van Mark Post, de Nederlandse wetenschapper die de eerste kweekvleesburger maakte in 2013, onderzocht het. Zeven commercieel beschikbare alternatieven werden getest. De celgroei werd gevolgd gedurende zes dagen en er werden microscopische foto’s genomen om de cellen (hun morfologie) verder te bestuderen. Ook drie diervrije supplementen, die dienen om de groei van cellen te bevorderen, werden uitgetest. En ook de aan- en afwezigheid van antibiotica werden bestudeerd, waarbij werd gekeken of antibiotica nuttig en nodig zijn om de celculturen vrij te houden van schadelijke bacteriën.

De ontwikkeling van serumvrije alternatieven is op de goede weg, maar is er nog werk om ze op het niveau van kalfsserum te krijgen.

Prof Mark Post
Chief Scientific Officer van Most Meat

Bemoedigende resultaten

Wat zijn de resultaten? Drie van de zeven commercieel beschikbare alternatieven zorgden voor een flinke celgroei. Maar nog niet zoals dierlijk serum dat bijzonder voedzaam blijkt voor cellen. De geteste supplementen voldeden niet, die bevorderden de groei van de cellen nauwelijks. Volgens het team van Mark Post is de ontwikkeling van serumvrije alternatieven op de goede weg, maar is er nog werk om ze op het niveau van kalfsserum te krijgen.

Antibiotica zijn overbodig

Het gebruik van antibiotica blijkt negatief te zijn voor de cellen. De celgroei werd voor 20 tot 26 procent tegengehouden, antibiotica zijn absoluut overbodig voor kweekvlees in de toekomst. Meer nog: er traden geen infecties op tijdens de experimenten zonder antibiotica, steriel werken was voldoende om bacteriën te vermijden. Uit eerder onderzoek bleek al dat cellen niet goed gedijen in een groeimedium waarin antibiotica aanwezig zijn. Antibiotica worden op grote schaal gebruikt in de veeteelt, tegenstanders van kweekvlees beweren wel eens dat dit ook het geval zal zijn bij kweekvlees. Meerdere wetenschappelijke studies, waaronder deze, spreken dit dus ondubbelzinnig tegen.

Het wetenschappelijk artikel werd gepubliceerd in Cytotechnology en vind je hier.