Yuki Hanyu imiteert met Integriculture het lichaam

Datum gepubliceerd

Integriculture richt zich op laagdrempelige, kleinschalige productie van kweekvlees. Hoe probeert u dat klaar te spelen?

Integriculture werkt aan methodes om aan een lage prijs cellen te kunnen kweken. Voor kweekvlees moet je cellen laten vermenigvuldigen tot een aantal dat voldoende groot is om een vleesproduct van te maken. De belangrijkste reden dat dit vandaag zo duur is – en economisch dus nog niet haalbaar – is het voedingsmedium dat de cellen hiervoor nodig hebben. Vooral de zogenaamde groeifactoren zijn duur, dat zijn de stoffen in het voedingsmedium die de cellen helpen om zich te vermenigvuldigen. We hebben allemaal groeifactoren in ons lichaam, anders zouden we niet kunnen functioneren als mens. En niemand gaat naar de apotheek om een dosis groeifactoren te kopen en het in te slikken. We maken ze aan van nature. Wat wij met Integriculture doen is een systeem ontwikkelen waarbij je eigenlijk het lichaam imiteert. Elk onderdeel van het systeem neemt de rol van een orgaan over en bevat zelf ook bepaalde cellen, zoals van de lever of de pancreas. Die maken dan stoffen aan die de cellen voor het kweekvlees nodig hebben om te groeien. En zo kom je tot kweekvlees.

We hebben allemaal groeifactoren in ons lichaam, anders zouden we niet kunnen functioneren als mens. En niemand gaat naar de apotheek om een dosis groeifactoren te kopen en het in te slikken.

U hecht zelf erg veel belang aan educatie tijdens uw lezingen. Vaak staat er een tafel naast u met doe-het-zelf-materiaal om een voedingsmedium te maken.

Integriculture is een spin-off van het Shojinmeat Project, een niet-commercieel project in Japan dat kweekvlees en burgerwetenschap samenbrengt. Betrokkenheid van burgers, gemeenschappen en zeker de jonge generaties staat daarbij centraal. We maken bijvoorbeeld handleidingen om kweekvlees te maken thuis, met behulp van eenvoudige apparaten en ingrediënten. Het klinkt nog futuristisch, maar de bedoeling is om kweekvlees toegankelijk te maken voor burgers.

Tijdens je lezingen laat u het allemaal als extreem eenvoudig klinken. U legt bijvoorbeeld uit dat u een voedingsmedium uit een eierdooier kan maken. Is het echt zo simpel volgens u?

Een eierdooier bezit veel groeifactoren, die dienen van nature om een kuiken te laten groeien indien het ei bevrucht is. We hebben experimenten uitgevoerd met eigeel en het werkt, maar na 5 dagen is het uitgewerkt. Het systeem van geïmiteerde organen dat kweekvlees voedt, werkt veel beter. We hebben zo ook kweekvlees gemaakt en laten proeven op Japanse evenementen.

Zullen we volgens u op een dag kweekvlees thuis kunnen maken alsof het koffie is?

In zekere zin wel. Niet in de zin dat er bij iedereen thuis machines zullen staan om identiek vlees te maken voor elke dag tegen een lage prijs. Wel als kit om bijzondere, meer exotische vormen van kweekvlees te maken. Maar op boerderijniveau zal commerciële kweekvleesproductie mogelijk worden, daar ben ik van overtuigd. Intussen is het belangrijk dat burgers weten hoe dergelijke technologie werkt en ermee vertrouwd geraken, dat vinden we in Japan erg belangrijk.