Zoönoses: kan kweekvlees een verschil maken?

Datum gepubliceerd

De Corona-crisis houdt lelijk huis wereldwijd. Niet alleen worden mensen ziek, het schudt ook het samenleven en de economie doorheen. Hoe zullen innovatieve bedrijven als Mosa Meat uit deze crisis komen volgens jou?

Onze gedachten gaan in eerste instantie uit naar alle mensen die het meest getroffen worden. Voedselvoorziening heeft ineens een heel andere betekenis gekregen. Supermarktmedewerkers zijn nieuwe helden geworden, restaurateurs zoeken massaal naar nieuwe vormen om hun bedrijf te laten overleven. Als Mosa Meat zijn we zelf creatief in hoe we toch productief kunnen blijven, uiteraard met inachtneming van alle regels. En dat gaat vooralsnog vrij goed, gelukkig maar. Ik geloof dat we uit deze crisis gaan komen met nog meer vastberadenheid om vlees te maken dat duurzaam, veilig en diervriendelijk is. Mensen beseffen opnieuw hoe belangrijk voeding is en hoe belangrijk veilige productiemethodes zijn.

Covid-19 is een zogenaamde zoönose, een ziekte die is overgedragen van dier naar mens. Covid-19 is nu extreem zichtbaar, maar volgens de Wereld Gezondheid Organisatie sterven jaarlijks miljoenen mensen wereldwijd door zoönoses, onder meer via voeding. Kan kweekvlees hier een verschil in maken?

Jazeker. Covid-19 is niet de eerste zoönose en het zal zeker ook niet de laatste zijn. HIV, SARS, MERS, de Mexicaanse griep, de vogelgriep en BSE ("gekkekoeienziekte") zijn allemaal zoönoses die in de menselijke populatie zijn opgedoken door consumptie van dieren. Het gebruik van antibiotica in dieren kan er ook nog voor zorgen dat antibioticaresistentie de effectiviteit van medicijnen vermindert in de toekomst. Het drastisch terugbrengen van het gebruik van dieren voor onze voedselvoorziening is wat ons betreft extreem belangrijk om ook onze eigen gezondheid te waarborgen in de toekomst. Kweekvlees wordt dus des te relevanter.

2020 is nog wat vroeg voor kweekvlees, maar 2021 zou wel eens het jaar kunnen worden dat commercieel kweekvlees voor het eerst op een bord verschijnt. Acht je dit nog haalbaar of zorgt de Corona-crisis voor vertraging?

We zijn in contact met meerdere voedselveiligheid autoriteiten wereldwijd om vergelijkingen te maken met traditioneel vlees en te garanderen dat onze kweekvleesburgers 100% veilig zijn. We hebben de afgelopen tijd flinke wetenschappelijke vooruitgang geboekt qua kwaliteit en kostprijs en zodra we een burger maken die wat ons betreft klaar is om verkocht te worden, zijn we afhankelijk van de doorlooptijd van goedkeuringsprocedures voordat het op een bord belandt. En die doorlooptijden verschillen per regio. In Europa is het ongeveer 1,5 jaar, terwijl Singapore mikt op 3 tot 6 maanden. Ondanks het feit dat de Corona-crisis een uitdagende situatie oplevert hopen we natuurlijk op zo min mogelijk vertraging.