News

  • Kadavervlees moet kweekvlees worden

    Vlaanderens bekendste bioloog-journalist Dirk Draulans schreef onlangs een artikel over kweekvlees voor Knack. Hierin gaat hij uitgebreid in op de toekomst van vlees, van de ontwikkeling van het huidige industriële landbouwmodel in de jaren ’40 van de vorige eeuw tot de voordelen van kweekvlees voor de natuur en de grote uitdagingen voor de ontwikkeling ervan.
  • Nieuw boek: Cultivated Meat to Secure Our Future

    Brussel, 7 februari. Cultivated Meat to Secure our Future bundelt zeer toegankelijke essays over kweekvlees van tien experten en werd voorgesteld in het Résidence Palace in Brussel. Dit boek informeert, inspireert en daagt uit. Het laat de lezer toe om zich een geïnformeerde mening te vormen over kweekvlees dat dankzij innovatieve technologie tot stand komt. Kweekvlees kan helpen de noodzakelijke veranderingen in ons voedingssysteem te realiseren. Kweekvlees is echt vlees dat gemaakt is van dierlijke cellen maar zonder dieren ervoor te slachten.
  • Waar staan we vandaag op vlak van kweekvlees?

    Terwijl sommige landen hub inspanningen verhogen, zien we dat andere landen op de rem gaan staan en hun land in een verlammende wurgreep houden die hen ervan zal weerhouden om te transformeren naar een diervriendelijke, veerkrachtig, duurzaam, gezond en betaalbaar voedingssysteem.
  • Kweekvlees van de boerderij: Het verhaal van Leon Moonen

    Samen met Simcha Nyssen, GAIA’s transitie- experte, trokken we naar Sint-Oedenrode in het Nederlandse Noord-Brabant. We gingen er praten met Leon Moonen van ‘Crole Natuurrund’, een gedreven boer die de toekomst van kweekvlees niet als een bedreiging ziet, maar eerder als een aanvulling en nieuwe mogelijkheid om zijn stiel verder te kunnen uitoefenen.
  • Kweekvlees en de COP28-klimaattop

    De COP28-klimaattop werd afgesloten met gemengde resultaten: een mix van hoop en teleurstelling. De conferentie, die van 30 november tot 12 december in Dubai plaatsvond, werd bijgewoond door 80.000 mensen uit regeringen, NGO's, de academische wereld en de particuliere sector.
  • “Real meat, made better!” – Meatly

    ‘Het is gewoon pure kip. Niks anders.’ 
    ‘Onze producten zijn GMO-vrij en we gebruiken nooit antibiotica.’
    ‘We beheren elke stap in het productieproces, zodat we ervoor kunnen zorgen dat er geen ongewenste chemicaliën, bacteriën of andere schadelijke stoffen in ons vlees zitten.’ 
  • Het Europese ruimtevaartproject ESA onderzoekt kweekvlees

    In september 2019 schreef Aleph Farms geschiedenis door het eerste kweekvlees in de ruimte te produceren. Samen 3D Bioprinting Solutions, voerden ze een succesvol eerste experiment uit op het International Space Station (ISS).
    De EU investeert in ruimtevaartactiviteiten die Europeanen voordelen moeten bieden op het gebied van communicatie, reizen en ecologie. Vandaag bekijkt ook het European Space Agency (ESA) hoe de astronauten zich op de lange ruimtemissies gezond en duurzaam kunnen voeden. Dat is een grote uitdaging en om dit verder te kunnen onderzoeken, ondersteunt ESA twee onderzoeksteams.
  • Kweekvlees: voor een duurzamere toekomst met respect voor dieren en effectievere eiwitbronnen

    Kweekvlees is een duurzame technologie die het leven van miljarden wezens met gevoel kan redden en onze ecologische impact kan verminderen.
    Stijn Bruers, moraalfilosoof en auteur van "Goed bedoeld. 30 valkuilen voor de wereldverbeteraar", publiceerde op 29 september 2023 een opiniestuk in De Standaard. Volgens hem moeten we allemaal meer investeren in de innovatieve kracht van kweekvlees.