voor de dieren
Elk jaar worden wereldwijd zo’n 70 miljard dieren geslacht voor hun vlees. Dat staat gelijk aan ongeveer tien keer de wereldbevolking! De overgrote meerderheid is afkomstig uit de intensieve houderij, waar de dieren in extreem slechte omstandigheden leven: ze worden dicht op elkaar gepropt in afgesloten ruimtes, ze worden verminkt, moeders en hun jongen worden van elkaar gescheiden, …
De FAO (de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) verwacht dat de wereldwijde vleesconsumptie tegen 2050 met 70% zal stijgen. De komende decennia zullen dus alleen maar nog meer dieren voor hun vlees worden geteeld en geslacht.
Hoe wordt
kweekvlees gemaakt?
1. Het verzamelen van stamcellen (onder narcose)
Om kweekvlees te produceren, heb je een zeer kleine hoeveelheid dierlijke cellen nodig. Als je bijvoorbeeld rundsvlees wilt produceren, is een staal van stamcellen van een levende koe noodzakelijk. De biopsie, niet groter dan een sesamzaad, wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd zodat het dier niet lijdt. Doelstelling: ervoor zorgen dat de stamcellen zich buiten het dier ontwikkelen.
2. Waarom stamcellen?
Verschillende start-ups hebben besloten hun inspanningen te richten op stamcellen omdat die zich snel kunnen vermenigvuldigen. Aangezien vlees voornamelijk bestaat uit spieren, collageen en vet, focussen ze zich op de stamcellen die deze weefsels creëren.
3. Voedingsoplossing
De bioreactor is gevuld met een voedingsoplossing die de cellen voorziet van alle ingrediënten die nodig zijn voor hun groei: water, suiker, aminozuren, lipiden, vitaminen, mineralen, enz. Momenteel ontwikkelen onderzoekers formules die geen dierlijke producten bevatten, zodat de productie van gekweekt vlees volledig gescheiden is van de veehouderij.
4. Bioreactor
Na de biopsie worden de cellen in een groot vat geplaatst, ook wel een bioreactor genoemd. Hierin bootst men de omstandigheden in het lichaam van het dier na, waardoor de cellen zich op natuurlijke wijze kunnen vermenigvuldigen. Het zuurstofgehalte, de pH, de hydrostatische druk en de temperatuur in de bioreactor worden nauwgezet opgevolgd om de celvermenigvuldiging optimaal te laten verlopen.
5. Groei van spierweefsel
Zodra er miljarden stamcellen ontstaan zijn, wordt het proces voor celdifferentiatie opgewekt. Dit wil zeggen dat men de cellen stimuleert om uit te groeien tot spiercellen. In deze fase vermenigvuldigen de cellen zich niet meer, maar smelten ze net samen om zogenaamde myotubes te vormen. Uit die myotubes ontstaan later de spiervezels.
Om het vlees (gehakt of in stukken) zijn specifieke textuur en vorm te geven, moeten de cellen zich tijdens hun differentiatie kunnen hechten aan een ‘structuur’. Zonder die ondersteuning zouden de cellen een weinig appetijtelijke brij vormen.
Er wordt op dit moment onderzoek gevoerd naar verschillende soorten structuren: biologisch afbreekbare microkogels, een driedimensionale poreuze structuur die ervoor zorgt dat voedingsstoffen zich in het weefsel kunnen verspreiden, een eetbare hydrogel die deel uitmaakt van het eindproduct …
6. Conditionering
Wanneer alle bundels bij elkaar worden gegroepeerd, wordt vlees verkregen dat vervolgens als het oorspronkelijke product kan worden verwerkt.
7. Gekweekt vlees = echt vlees
Gekweekt vlees is echt vlees. Echt vlees waarvoor geen dieren worden geslacht. Naar smaak is het niet anders dan conventioneel rundvlees, varkensvlees of kippenvlees. Het kan dan ook op dezelfde manier worden bereid.