Enkele weken geleden nam Peace of Meat deel aan een evenement rond nieuwe voeding in Berlijn. Daar presenteerden jullie een eerste experimenteel product. Hoe waren de reacties?
Dat was een evenement omtrent alternatieve eiwitten, dat Peace of Meat mee organiseerde. We introduceerden er ons eerste ‘proof of concept’ bij een ruimer publiek. Een professionele kok bereidde er hapjes die voor tachtig procent uit plantaardige ingrediënten bestonden en voor twintig procent uit gekweekt eendenvet, dus op basis van cellen van eenden en zonder dat er een dier voor werd gedood. Het was echt een succes, de bezoekers reageerden erg enthousiast. We zijn er meer dan ooit van overtuigd dat onze samenleving klaar is om kweekvlees te proeven. Het wordt tijd dat de eerste producten de markt bereiken.
Eind vorig jaar kregen jullie bevestiging dat de Vlaamse overheid jullie onderzoek zou subsidiëren. Kan je wat meer vertellen over je werk, je werkplek en je team?
We hebben drie stichters: Dirk von Heinrichshorst, David Brandes en ikzelf. Ik sta in voor de productontwikkeling in ons nieuw bedrijf, Dirk en David zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding. Sinds begin dit jaar maakt ook Paul Mozdziak deel uit van ons team, hij staat in voor het wetenschappelijke onderzoek. Paul is niet de eerste de beste, hij is professor aan de universiteit van North Carolina en heeft bijna dertig jaar ervaring met celculturen. Vooral het kweken van cellen van vogelsoorten is zijn specialiteit, daarom hebben we hem gevraagd om met ons samen te werken. Hij verhuist binnenkort naar België om het onderzoek te leiden. We hebben ook een nieuw laboratorium in Antwerpen, bij de incubator van Bluechem waar bedrijven werken rond duurzaamheid. Drie wetenschappelijke medewerkers zijn er intussen bezig om de biologische basis van onze technologie verder te ontwikkelen. En we zijn nog op zoek naar nieuwe medewerkers, dus we groeien.
Wat is op dit moment jullie voornaamste focus?
Op dit moment zijn we vooral bezig met het optimaliseren van onze cellijnen en voedingsmedium voor de cellen om kweekvleesproductie aan een betaalbare prijs mogelijk te maken. Ook voeren we onderzoek naar de fysico-chemische en moleculaire eigenschappen van het bekomen kweekvlees, het eten ervan moet immers dezelfde ervaring opleveren als tijdens het eten van conventioneel vlees.