Aleph Farms pioniert verder

Datum gepubliceerd

Onder ontwikkelaars van kweekvlees bestaat al een ruime diversiteit, op vlak van focus, bezorgdheid en strategie. Sommige bedrijven concentreren zich op biefstuk-kweekvlees omdat runderen de grootste impact op het milieu hebben. Andere wensen een kweekvleesalternatief voor kip te maken, omdat kippenkwekerijen qua dierenwelzijn het slechtst scoren in de vleesindustrie. Nog andere richten zich op vis of garnaal, respectievelijk omwille van overbevissing en de vervuiling door garnaalkwekerijen. Het ene bedrijf wil snel een product commercialiseren, het andere concentreert zich op doorbraken. Aleph Farms bevindt zich in de laatste categorie.

Begin februari kondigde het bedrijf, samen met het Technion (de Israëlische universiteit voor technologie), dat het erin geslaagd is om een ribeye-steak te maken. Ribeye behoort tot de meest complexe vleesstructuren en is dus bijzonder moeilijk om slachtvrij te produceren. Vandaar dat de meeste ontwikkelaars van kweekvlees zich nog richten op ‘eenvoudig’ vlees, voor bijvoorbeeld hamburgers en nuggets. Aleph Farms ontwikkelde eerder al een fijne biefstuk, die vertegenwoordigers van GAIA in 2019 mochten zien en proeven. Nu gaat Aleph Farms dus nog een stap verder. Het product bevat spier-, vet- en vaatachtig weefsel en wordt gemaakt via 3D bioprint-technologie met cellen van runderen. Dit is niet hetzelfde als klassieke 3D-printtechnologie: voor de kweekvleesvariant van ribeye worden namelijk eerst cellen geprint en vervolgens groeien en differentiëren de cellen tot echt vlees, met vergelijkbare textuur en smaak. Dit is overigens vergelijkbaar met hoe weefsel natuurlijk ontstaat in een levend lichaam.

Aleph Farms is niet aan zijn proefstuk toe. In 2020 voerde het onderzoek in het Internationaal Ruimte Station (ISS) om kweekvlees onder micro-zwaartekracht te kunnen produceren. De bedoeling was niet zozeer om aan te tonen dat kweekvlees ook kan dienen als voedsel voor astronauten. De boodschap na het onderzoek was dat kweekvlees ook kan worden geproduceerd in omstandigheden waarin conventioneel vlees geen kans zou maken, zoals afwezigheid van grote hoeveelheden water en voedingsstoffen.

Begin 2021 kondigde Aleph Farms ook een samenwerking met de Food Industry Group van Mitsubishi aan voor Japan. In Japan bestaat grote interesse voor kweekvlees, onder meer voor het halen van doelstellingen inzake klimaat en voor voedselzekerheid. Het land is voor een groot deel afhankelijk van import van voeding en wenst onafhankelijker te worden. Mitsubishi heeft een uitgebreide expertise in merkproducten en lokale distributiekanalen, waar Aleph Farms gebruik van zal kunnen maken.

Copyright foto's : Aleph Farms/Technion — Israel Institue of Technology