China neemt kweekvlees op in vijfjarenplan

China

Met een enorme bevolking, een uitbreidende middenklasse, een sterke verstedelijking en het daarmee gepaard gaande verlies aan land, is men in China zeer bekommerd om de voedselzekerheid in de toekomst. Om die reden werd kweekvlees opgenomen in het vijfjarenplan van het Chinese ministerie van Landbouw. Een absolute mijlpaal! 

De vleesconsumptie verminderen in China is een aartsmoeilijke zaak. Vlees is er intrinsiek verbonden met status en gezondheid en evolueerde van zeldzame traktatie tot een alledaags ingrediënt.

Rundvlees, dat ooit ‘miljonairsvlees’ werd genoemd, wordt vandaag meer dan ooit geconsumeerd in China, naast varkensvlees, dat nog steeds het meest gekocht wordt door de Chinezen.

52 KILOGRAM PER PERSOON

De stelselmatige uitbreiding van de Chinese middenklasse wordt algemeen beschouwd als de voorbode van een sterk verhoogde vleesconsumptie. In 2021 verbruikte de gemiddelde Chinese consument 45.17 kg vlees op jaarbasis. Op de website Statista zien we dat dit in 2029 zal stijgen naar 52.84 kg per persoon.

Voedselzekerheid is een voortdurende bekommernis bij de 1,4 miljard inwoners tellende Chinese bevolking. De zorgen daarover zijn zelfs een belangrijk onderdeel geworden van de nationale veiligheidsstrategie.

Toenemende voedselverspilling, het verlies van land als gevolg van toenemende verstedelijking, veranderende voedingsvoorkeuren en andere uitdagingen hebben immers hiaten in de voedselvoorzieningsketen aan het licht gebracht.


EERSTE KEER

Daarom werd voor het eerst kweekvlees opgenomen in het huidige vijfjarenplan. Het beleidsdocument werd gepubliceerd door het Chinese ministerie van Landbouw.

Het is de eerste keer dat een alternatief eiwit specifiek wordt genoemd in de hoogste economische richtlijnen van het land.

De vernoeming van kweekvlees in dit document is erg belangrijk omdat het de economische ontwikkelingsdoelen van China op lange termijn bepaalt. Gezien de omvang van de Chinese economie en het aantal potentiële consumenten, is de opname van kweekvlees in dit plan een belangrijke mijlpaal voor de technologie.

 

Bronnen:

https://time.com/6143109/china-future-of-cultivated-meat/

https://agfundernews.com/five-year-plan-cultivated-meat-included-under-china

https://www.foodnavigator-asia.com/Article/2022/04/06/China-cultivated-meat-firm-CellX-lays-out-cost-reduction-and-commercialisation-plans

Share

0