De economische haalbaarheid van kweekvlees

Datum gepubliceerd

2020 was een jaar van enkele doorbraken voor kweekvlees. Een restaurant in Tel Aviv en in San Francisco openden onafhankelijk van elkaar de deuren voor mensen die er nu kweekvlees kunnen proeven. Singapore werd het eerste land waarin kweekvlees commercieel mag worden aangeboden. Een aantal bijzondere kweekvleesproducten werden in 2020 ook voor de eerste keer gepresenteerd, zoals spek. Kweekvlees is in opmars, zoveel is duidelijk. Maar het wordt pas een echt succes als het op grote schaal kan worden gemaakt. Die ontwikkeling is nog volop bezig.

Onderzoekers van de Universiteit van Californië (Davis) hebben grondig geanalyseerd wat de obstakels zijn voor opschaling en hoe vlot die kan gebeuren. In hun berekeningen namen ze 67 parameters mee, gaande van de groeitijd voor kweekvlees tot energie- en materiaalkosten. Zo konden ze de totale productiekost berekenen en in welke mate die groter of kleiner wordt door technologische verbeteringen. De productiekost van kweekvlees is immers bepalend voor hoe haalbaar het is om kweekvlees op grote schaal aan te bieden wereldwijd.

Kweekvlees moet rijpen

Uit de berekeningen blijkt dat enkele parameters een bepalende rol spelen en andere veel minder. De tijd voor het kweekvlees om te ‘rijpen’, waarbij de stamcellen echt vlees worden, is bijvoorbeeld erg belangrijk. Als de nodige tijd hiervoor beperkt is, daalt de productiekost van kweekvlees aanzienlijk. Hoe vlot de cellen zuurstofgas en suikers kunnen opnemen, zijn andere voorbeelden van belangrijke parameters. Met dergelijke informatie weten ontwikkelaars van kweekvlees ook beter waar ze zich op moeten concentreren om de kostprijs te drukken en op grotere schaal te kunnen produceren.

De onderzoekers berekenden ook enkele scenario’s om de economische haalbaarheid van kweekvlees verder te meten. Een eerste scenario is de situatie van vandaag, bijvoorbeeld waarbij het rijpen van kweekvlees nog vrij lang duurt. In dat eerste scenario is kweekvlees nog altijd vele malen duurder dan conventioneel vlees vandaag. In twee andere scenario’s wordt aangenomen dat enkele belangrijke parameters, zoals de rijptijd, zijn verbeterd. Dat heeft meteen een grote impact op de prijs van kweekvlees, maar het blijft duur. In het laatste scenario zijn de technologische obstakels weggewerkt, dan benadert de kostprijs van kweekvleesproductie 2 dollar per kilogram.

De onderzoekers concluderen dat het met de huidige technologie haalbaar is om een exclusief en hoogwaardig product te maken en dat door gericht enkele technologische parameters te verbeteren de productieprijs van kweekvlees drastisch kan dalen. En dat zo kweekvlees op grote schaal economisch haalbaar kan zijn.

Het wetenschappelijke artikel is: Risner et al. Preliminary Techno-Economic Assessment of Animal Cell-Based Meat. Foods (2021)