“Een vraag die we heel vaak krijgen en jullie waarschijnlijk ook: tegen wanneer zal kweekvlees op grote schaal worden geproduceerd?” De vraag werd gesteld door de moderator tijdens het Cultured Meat Symposium – voor de gelegenheid online georganiseerd – en belandde op het bord van Dr. Neta Lavon van het kweekvleesbedrijf Aleph Farms. Glimlachend antwoordde ze: “Enkel de dwaas beeldt zich de toekomst in.” Waarop ze uitlegde dat Aleph Farms een stappenplan heeft ontwikkeld, maar zich niet vastpint op een datum en zeker wil zijn van een feilloos product voor de markt te betreden.
Van prototype naar massaproduct
Ontwikkelaars van kweekvlees zijn voorzichtiger geworden in hun voorspellingen. Toen de Maastrichtse professor Mark Post in 2013 als eerste een kweekvleeshamburger presenteerde, haalde hij de wereldpers. Toen voorspelde hij dat kweekvlees al in 2020 beschikbaar zou zijn voor de consument. Daar wordt hij vaak aan herinnerd door tegenstanders. De uitspraak doet echter niets af aan zijn visie en inzicht. De toekomst is onvoorspelbaar en naarmate die toekomst verder ligt, wordt die ook minder grijpbaar.
De weg van prototype naar massaproduct is nu eenmaal lang en kronkelig, zo leert het verleden. Tegenwoordig is de auto niet meer weg te denken uit het straatbeeld (sic). Vanuit historisch perspectief is de auto een zeer recente uitvinding. De Amerikaanse dierenrechtenbeweging is grotendeels ontstaan uit verontwaardiging over hoe paarden werden behandeld tijdens de tweede helft van de negentiende eeuw. In New York wemelde het toen van de trekdieren en de toenmalige strijders tegen dierenleed ijverden voor voldoende rust en drinkwater voor paarden. In 1880 werd zelfs een commissie van experten opgericht om de toekomst van de stad te onderzoeken: tegen 1980 zou het aantal paarden tot maal dertig (!) oplopen en New York zou bedolven geraken onder de paardenmest waardoor de stad zo goed als dood zou zijn. Het toont aan dat ook knappe koppen vaak denken vanuit het heden en daardoor de bal kunnen misslaan.