Drie vragen aan Paul Shapiro

 

Je bent dierenrechtenadvocaat en al heel lang vegetariër. Waarom verdedig je kweekvlees?

De wereldbevolking telt op dit moment 7,5 miljard mensen en in 2050 zullen we met 10 miljard mensen zijn. De aarde groeit niet. Maar de voetafdruk van de mensheid wel. De productie en consumptie van vlees is een van de belangrijkste oorzaken van de opwarming van de aarde, het uitsterven van wilde dieren en overmatig watergebruik. Europeanen en Amerikanen eten nog altijd te veel vlees. Als we op dezelfde manier willen blijven eten als nu, moeten we veel efficiëntere productiemethoden vinden.

Wat is kweekvlees?

Kweekvlees is echt vlees. Het is geen chemisch of plantaardig substituut, het is echt vlees. Maar in plaats van afkomstig te zijn van het lichaam van een dier, dat dan moet worden geslacht, is het afkomstig van stamcellen. Het is ongetwijfeld het beste alternatief voor de intensieve conventionele veeteelt, dat ons in staat stelt hetzelfde product te verkrijgen tegen een
veel lagere milieukost. Net zoals we schone energie nodig hebben, hebben we ook schone eiwitten nodig. Ik heb dit boek geschreven om aan te tonen dat er een realistische oplossing bestaat.

Is kweekvlees natuurlijk?

In ieder geval is het gezonder en veiliger dan het voedsel dat we vandaag eten. De manier waarop we vandaag vlees produceren is allesbehalve natuurlijk…. In de huidige boerderijen zijn veel dieren genetisch geselecteerd om zo snel mogelijk te groeien, ze zijn volgestopt met medicijnen en antibiotica, ze leven in erbarmelijke omstandigheden, zonder ooit daglicht te zien. Niets wat we eten is natuurlijk op zich. Als je ziet hoe inhumaan onze huidige productiemethoden zijn, lijkt de omzetting van stamcellen in vlees mij de meest natuurlijke optie. Kweekvlees is een meer wenselijke manier om vlees te produceren.

Paul Shapiro, Nooit meer slachten. Hoe kweekvlees ons bord en de wereld zal veranderen.’ 

Share

0