Eerste celkweek-zalm in sushi

Datum gepubliceerd

Wereldwijd openen de eerste kleinschalige restaurants die kweekvlees aanbieden. Het bedrijf Wildtype heeft nu de primeur om de eerste sushibar te openen voor hun celkweek-visproducten.

Wildtype werd reeds geïnterviewd voor dit medium (https://kweekvlees.be/news-articles/kweekvis-onbemind-broodnodig/) en kweekt stukken zalm uit cellen. Zalm behoort tot de meest gegeten vis. Door die immense vraag worden de vissen op grote schaal gekweekt in aquacultuur, de negatieve gevolgen voor het leefmilieu en voor de dieren zelf zijn dus groot (https://www.gaia.be/nl/zalm).

Deze pionier van celkweek-zalm heeft nu de eerste proeffabriek in San Francisco geopend. Niet alleen zou hiermee 90 ton per jaar worden geproduceerd, het bedrijf huisvest ook een educatief centrum om mensen meer uitleg te geven over kweekvlees. Daarbij horen ook proeverijen: een eetbar verwerkt de producten van Wildtype in sushi’s. Volgens Wildtype is de geproduceerde zalm al qua voedingswaarde gelijkwaardig aan de zalm uit gedode dieren en is die rijk aan de gewenste omega-3-vetten.

Op de website van het bedrijf is een interactieve wandeling door de proeffabriek mogelijk. De fysieke bezoekers kunnen er eerst proeven in de sushibar (‘The Dock’ genoemd), vervolgens krijgen ze een rondleiding in de productie-eenheid. Wildtype mikt expliciet op schoolbezoeken, om transparant uit te leggen hoe de celkweek-versie tot stand komt.

“Het is onmogelijk om de slachthuizen of visverwerkingsfabrieken te bezoeken waar ons vlees en zeevruchten worden gemaakt.”, stelt Wildtype in zijn aankondiging. “In plaats van het vermijden van harde waarheden, wensen wij aan mensen net trots te laten zien waar onze producten vandaan komt. Zo kan er opnieuw een band ontstaan met voedsel.”

Wildtype legt ook de nadruk op het feit dat productie overal mogelijk moet zijn. Gematigd klimaat of tropisch, de productiefaciliteit is zodanig ontworpen dat het overal in de wereld zou moeten werken. Tenslotte wordt benadrukt dat de productie ook past in een stedelijke omgeving. Deze eerste proeffabriek is immers gevestigd in hartje San Francisco. “Dit betekent dat ons voedsel veel dichter bij de consument kan worden geproduceerd. Minder voedselkilometers betekent een lagere milieu-impact.”

Meer info: https://www.wildtypefoods.com/news/blog/worlds-first-cultivated-seafood-pilot-plant