Europese doorbraak: in Nederland proef je weldra kweekvlees

Nederland

Op 15 maart 2022 werd in Nederland een motie van VVD en D66 aangenomen in de Tweede kamer waardoor er voortaan proeverijen van kweekvlees georganiseerd kunnen worden.

Dit is een belangrijke stap. Bij onze noorderburen zijn er momenteel 2 bedrijven bezig met de ontwikkeling van kweekvlees: Mosa Meat en Meatable. Mosa is het bedrijf van professor Mark Post. Een kleine 10 jaar geleden presenteerde Mark Post de eerste kweekvleeshamburger. Sindsdien is alles in een stroomversnelling en werken er wereldwijd verschillende bedrijven rond deze innovatieve technologie. In Singapore kan je kweekvlees kopen in de winkel of bestellen in een aantal restaurants. Singapore is het eerste en voorlopig enige land ter wereld waar dat kan. Daan Luining, de oprichter van Meatable in Delft, licht toe: “Bij ons werken tientallen mensen elke dag aan de technologie. Kweekvlees is vlees gemaakt van diercellen. Het is echt vlees zonder dat je daarbij een dier hoeft te slachten.”

“We halen stamcellen uit een koe of varken en brengen die in een veilige omgeving. De cellen geven we eten, zoals suikers, zuurstof en warmte zodat ze uitgroeien tot spier en vetten. Na een paar weken is er echt sprake van vlees dat gegeten kan worden,” gaat Luinig voort. De voordelen zijn dan ook groot volgens Luining: “Minder dierenleed, milieubederf en CO2-uitstoot.”

Meer info:

https://www.foodpro-network.nl/7/nieuws/14092/tweede-kamer-wil-proeverijen-kweekvlees-toestaan.html?utm_campaign=mail-220315&utm_medium=email&utm_source=mailchimp&utm_content=news-14092

 

 

Share

0