GAIA bezoekt Aleph Farms

Op donderdag 19 september bracht GAIA een uniek bezoek. Samen met enkele journalisten werden we ontvangen door het bedrijf Aleph Farms, CEO Didier Toubia en zijn team. Het Israëlische Aleph Farms is niet zomaar een bedrijf dat kweekvlees ontwikkelt. Het tracht een heuse steak te maken zonder het minste dierenleed. De meeste start-ups concentreren zich op eenvoudige vleesproducten zoals hamburgers en gehakt. Aleph Farms gaat direct voor de complexe vleesstructuur van een steak, de heilige graal in de kweekvleeswereld.

ALEPH 131

GAIA volgt de ontwikkelingen op de voet. Niet vanuit een wens dat vegetariërs en veganisten plots opnieuw vlees zouden eten. Wel vanuit een bezorgdheid voor de vele biljoenen dieren die de komende jaren nog zullen worden geslacht. Want hoewel een zuiver plantaardige toekomst aanlokkelijk klinkt, staat die mijlenver van de realiteit. De wereldwijde honger naar vlees neemt jaar na jaar toe. En beter kweekvlees dan het horrorvlees van vandaag, dat is de redenering. De missie van Aleph Farms is duidelijk: jaarlijks worden 56 miljard dieren geslacht en dat moet drastisch naar omlaag. Bij kweekvlees worden cellen – onder verdoving – genomen bij dieren, een enkele biopsie moet pijnloos duizenden tonnen vlees opleveren door de cellen te laten vermenigvuldigen in bioreactoren.

Aleph Farms is niet alleen uniek omwille van zijn zoektocht naar de kweekversie van een steak. Het bedrijf ontving Belgische journalisten om de proef op de som te nemen: ze mochten de steak proeven en beoordelen. Het ging weliswaar over een prototype en een beperkte portie, maar ze behoren nu tot de heel selecte groep mensen die het prille kweekvlees kon proefden. RTBF, Het Laatste Nieuws, Le Soir en Le Vif/L’Express publiceerden reeds hun evaluatie. De reacties tijdens het proeven varieerden van  “de basis is er” tot “dit is verbluffend”. Trends en Eos volgen komende weken met een publicatie over het bezoek.

Want hoewel een zuiver plantaardige toekomst aanlokkelijk klinkt, staat die mijlenver van de realiteit.

Hermes Sanctorum

De meeste kweekvleesbedrijven mikken eerst met eenvoudige producten op de Amerikaanse en Aziatische markt. Aleph Farms gaat tegen de stroom in: het wil in 2022 een echte steak zonder dierenleed introduceren, in Europa. Het product zal eerst in restaurants beschikbaar zijn en zal aanvankelijk duurder zijn dan conventioneel vlees, maar dat zal snel veranderen volgens het bedrijf. Toen in 2013 de eerste kweekvleeshamburger werd gepresenteerd, was dit inderdaad nog een project van vele duizenden dollars. De stukjes slachtvrij rundsvlees die ons werden geserveerd, kosten nu elk 50 dollar.

Aleph Farms maakt zich sterk dat het net belang hecht aan het natuurlijke karakter van haar producten. Kweekvlees wordt gemaakt buiten het lichaam van een dier, maar de biologische processen zijn net dezelfde als ze zouden plaatsvinden in een dier. Het bedrijf past geen genetische modificatie toe, er worden geen antibiotica gebruikt en het wil boeren betrekken in het kweekvleesverhaal. Of zoals CEO Didier Toubia voorspelt: “We hebben niet alleen de boeren nodig om van kweekvlees een succes te maken. Kweekvlees moet voor boeren ook een alternatief vormen voor de financiële mallemolen waarin ze zich bevinden.”

Tenslotte een interessant detail, voor mensen die bezorgd zijn om het leed tijdens onverdoofd slachten: is de steak kosher? Didier Toubia eet zelf kosher en zou de steak met veel plezier eten.

Credits fotos: Afik Gabay

ALEPH 74

Share

0