George Monbiot ziet veel hoop in kweekvlees

GeorgeMonbiotBio

Voor wie George Monbiot niet kent: hij is een Britse schrijver, bekend om zijn scherpe pen en diepgravende onderzoeksjournalistiek. In 2006 werd hij beroemd met zijn boek ‘Heat’, waarin hij de tactieken fileert van de fossiele brandstoffenindustrie die lang op de hoogte is van klimaatverandering maar bewust twijfel erover zaait bij het brede publiek. Monbiot schrijft ook wekelijks een column voor de Britse krant The Guardian.

In The Guardian van deze week pleit Monbiot voor een nieuwe aanpak om klimaatverandering tegen te houden. Volgens hem moeten we af van de fixatie op klimaatdoelstellingen, we moeten gewoon zoveel als mogelijk doen. En kweekvlees hoort daarbij: hij pleit voor een radicale omslag van vlees zoals vandaag wordt geproduceerd, naar kweekvlees. Tegen 2050.

 

Binnenkort kunnen we de wereld voeden zonder hem te verslinden

George Monbiot

Monbiot maakt de vergelijking met een huis dat in brand staat. Wanneer brandweerlui arriveren, beslissen ze niet eerst dat ze drie van de vijf bewoners zullen redden. Goed wetende dat het kan mislukken proberen ze iedereen te redden. Klimaatverandering is volgens hem urgent en catastrofaal genoeg voor deze benadering.

Eerder deze maand publiceerde George Monbiot ook al een opinie in The Guardian over kweekvlees en andere nieuwe technologieën om voedsel te maken.

Deze column vind je hier:

https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/jan/08/lab-grown-food-destroy-farming-save-planet

Share

0