Grondlegger van kweekvlees ontvangt postuum de GAIA-Award

Op de GAIA-dag in Gent ontving Willem van Eelen postuum de GAIA-Award. Het was dochter Ira die de award in ontvangst nam in naam van haar vader. Willem van Eelen is dé kweekvleespionier.

Ira van Eelen

Van krijgsgevangene naar kweekvleespionier

Toen van Eelen zeventien was, vocht hij mee in de Tweede Wereldoorlog en werd hij Japans krijgsgevangene. De confrontatie toen met de wreedheden en honger zou later zijn strijd voor een betere wereld aanwakkeren. Na de oorlog verhuisde hij naar Nederland, waar hij in 1948 het voorbeeld van zijn vader volgde en voor arts studeerde. Op de universiteit ontmoette hij onderzoekers die reeds experimenteerde met stamceltechnologie om brandwonden te helpen genezen. Daar vroeg van Eelen zich af of deze technologie kan gebruikt worden om vlees te produceren zonder dieren te slachten. Velen vonden het een gek idee, maar het bleek visionair. Van Eelen overleed in 2015 op 91-jarige leeftijd.

Mijn vader hield zich vooral bezig met kweekvlees omdat hij een hekel had aan de vleesindustrie. Toen ontdekte hij ook nog eens hoeveel antibiotica er nodig was en begreep hij wat dat betekende voor de mensen en hun gezondheid

Ira van Eelen
Dochter van de uitvinder van kweekvlees

Een levende erfenis

Pas na de eeuwwisseling vonden zijn ideeën bredere ingang. Intussen zijn tientallen bedrijven, Israël, Nederland en de VS bezig met de ontwikkeling van kweekvlees, zijn er al verschillende prototypes (onder meer kweeksteak door het Israëlische Aleph Farms) en schatten voedingstechnologen het potentieel van kweekvlees zeer hoog in. Uit een recente rondvraag van het prestigieuze onderzoeksbureau A.T. Kearney blijkt dat volgens ’s werelds toonaangevende ‘captains of meat industry’ tegen 2040 slachtvrij kweekvlees 35% van het globale marktaandeel zal beslaan, plantaardige voeding (vegetarisch en plantaardig) 25% en conventioneel slachtvlees 40%.

Share

0