Het eerste kweekvleesrestaurant opent zijn deuren

Datum gepubliceerd

In Tel Aviv opent The Chicken zijn deuren, een restaurant waar je het kweekvlees van SuperMeat kan proeven. De bedoeling is niet alleen om bezoekers kennis te laten maken met kweekvlees, maar ook om feedback erover te verzamelen en het te verbeteren. En niet onbelangrijk: om mensen te laten zien hoe het allemaal wordt gemaakt.

Het jaar 2020 wordt niet het jaar waarin kweekvlees commercieel wordt aangeboden. Daarvoor moeten ontwikkelaars van kweekvlees wereldwijd nog procedures doorlopen om aan te tonen dat het kweekvlees voldoet aan voorschriften inzake voedselveiligheid. Wel wordt kweekvlees op enkele plaatsen voorzichtig geïntroduceerd voor geïnteresseerden. In augustus kondigde de startup Mission Barns aan dat enkele Californische restaurants zijn kweekvlees-spek op kleine schaal zouden aanbieden. Mensen konden zich inschrijven om het er te proeven.

Het Israëlische SuperMeat gaat nu een stapje verder en opent een heus restaurant. SuperMeat richt zich op kweekvlees van kip, het meest geslachte dier op aarde. Van de naar schatting 73 miljard dieren die worden geslacht per jaar, behoren 70 miljard tot de kippensoort. En bijna al deze dieren leven opeengepakt in gesloten stallen. Op vlak van dierenwelzijn is het vervangen van kippenvlees dus de allerhoogste prioriteit.

SuperMeat heeft een test-restaurant geopend, waar kweek-kippenvlees onder de vorm van een ‘chicken burger’ wordt aangeboden. Mensen die er komen eten, kunnen ook de pilot plant bekijken die het kweekvlees produceert. De pilot plant staat achter een glazen wand en de bezoekers kunnen hierdoor alles volgen wat er gebeurt. Net zoals het initiatief in Californië is het ook hier niet alleen een kwestie van kweekvlees laten proeven, de bedoeling is ook om feedback te krijgen en het kweek-kippenvlees te verbeteren. Bovendien ontstaat meer transparantie door bezoekers te laten zien hoe het wordt gemaakt.

Binnen één of twee jaar hoopt SuperMeat dat kweekvlees in meerdere restaurants kan worden geserveerd. Binnen vijf jaar zou het al op grotere commerciële schaal moeten kunnen waardoor de prijs van kweekvlees vergelijkbaar kan worden met conventioneel vlees. Het halen van deze timing zal niet alleen afhangen van het ritme van technologische vooruitgang. De meeste regelgeving is niet aangepast aan een innovatief voedingsproduct als kweekvlees. In de Europese Unie bestaat de Novel Food regulering die verduidelijkt waaraan nieuwe producten moeten voldoen. In de Verenigde Staten en veel andere landen is die duidelijkheid er veel minder. Dat zorgt voor vertraging en ook opportuniteiten voor lobbyisten om af te remmen. Het succes van kweekvlees in de toekomst hangt voor een groot stuk af van vlotte regelgeving. En in welke mate politici zullen weerstaan aan de druk van giganten in conventioneel vlees die hun belangen willen veilig stellen.

Origineel artikel: https://www.fastcompany.com/90572093/at-the-first-lab-grown-meat-restaurant-you-can-eat-a-cultured-chicken-sandwich

Voor meer info: https://thechicken.kitchen/

Copyright foto's: SuperMeat