Nieuw rapport ProVeg International bekijkt positie boeren bij eiwittransitie

tractor-4894284_1920

Eind vorige maand verscheen een nieuw rapport van ProVeg International waarbij onderzocht werd hoe boeren een duurzame, financieel levensvatbare toekomst kunnen hebben.

Op basis van interviews met 20 nationale en internationale groepen die maar liefst 300.000 boeren vertegenwoordigen, onthult het rapport de kansen en uitdagingen rond de overgang naar alternatieve eiwitproductie.

Het rapport erkent de impact op de klimaatverandering door ons huidige voedingssysteem. Vervolgens wordt aan boerenverenigingen, voornamelijk uit de VS en Europa, gevraagd welke uitdagingen er zijn om over te stappen op alternatieve eiwitproductie.
De interviews geven een zeer waardevol inzicht op de uitdagingen waar boeren voor staan. Het laat ook zien dat er veel mogelijkheden zijn voor boeren uit verschillende regio’s om over te stappen op alternatieve eiwitlandbouw. “Boeren staan ​​duidelijk open voor verandering maar ze hebben op verschillende vlakken ondersteuning nodig om de transitie veilig en haalbaar te maken.” zegt Stephanie Jaczniakowska-McGirr, van ProVeg.

Het rapport onderzoekt een reeks alternatieve eiwitoplossingen, samen met landbouwperspectieven op elk van hen.  Zo bekijkt men in het rapport bijvoorbeeld:

  • Overstappen van grazend melkvee naar het telen van alternatieve eiwitgewassen
  • Plantaardige melk produceren met ter plaatse geteelde gewassen
  • Van fermentatie afgeleide eiwitten
  • Gekweekt vlees
  • Verticale landbouw
  • Algen aquacultuur
  • Regeneratieve landbouw
  • Koolstofkredieten voor alternatief landgebruik

Het rapport toont aan dat de boeren zich zorgen maken over klimaatverandering. “Boeren zijn zich er terdege van bewust dat het afwenden van klimaatverandering essentieel is.  Verschillende boeren zouden hun veestapel en klimaatvoetafdruk willen verminderen, maar het moet financieel leefbaar zijn.”, zei een Britse landbouwvertegenwoordiger die in het rapport wordt geciteerd.

Deze bezorgdheid komt ook aan bod in de opmerkingen van een Europese landbouwvereniging want het is voor verschillende van hun leden een moeilijke tijd. “Uiteindelijk willen boeren gewoon dat ze een weloverwogen keuze kunnen maken over hun ROI over 10-20 jaar. Ze willen een goede toekomst voor hun gezinnen.”

Een Duitse landbouwvereniging merkt op dat niets een overgang naar alternatieve eiwitten in de weg zou staan ​​”als de vraag ernaar en de inkomsten hoger zouden worden”.

Boeren hebben niet alleen te maken met de impact van klimaatverandering op de opbrengsten maar ook met de volatiliteit van de wereldwijde toeleveringsketen en de verminderde vraag in het Noorden naar conventionele dierlijke producten.  Het rapport beschrijft hoe een oplossing voor deze druk wordt geboden door een overgang naar alternatieve eiwitten, ondersteund door geautomatiseerde processen, AI en regeneratieve landbouwtechnieken.  Zo kan men leren de beste praktijken toe te passen en voedselverspilling te verminderen, terwijl de opbrengsten (vooral voor gezonde calorieën) worden verbeterd en plantrijke diëten worden ondersteund.

Door dit te doen zullen de boeren de totale wereldwijde uitstoot met ten minste 13% te verminderen aldus het rapport.  Het zal mee helpen om hun land en hun bedrijf op de lange termijn te beschermen.

Link naar het volledige rapport: https://corporate.proveg.com/wp-content/uploads/2022/06/Amplifying_Farmers_Voices_Report.pdf

Share

0