Interview met Mark Post, pionier op het vlak van kweekvlees

Datum gepubliceerd

Afbeelding verwijderd.De Nederlandse wetenschapper Mark Post, mede-oprichter van Mosa Meat, zorgde in 2013 voor een sensatie toen hij de eerste hamburger van stamcellen voorstelde... zonder ooit door de handen van een slager te gaan. Geboren uit zijn onderzoek aan de Universiteit Maastricht, kostte dit stuk vlees 250.000 euro. Deze kleine techno-gastronomische revolutie rechtvaardigt de kosten ervan: bijna 3.000 reepjes vlees van koeienstamcellen waren nodig om de 140 gram van de eerste steak zonder dierenleed te maken. Sindsdien hebben de teams van Mosa Meat in de buitenwijken van Maastricht hard gewerkt om de formule te verbeteren:

We blijven vooral doorgaan met het toevoegen van vet, door bepaalde cellen te herprogrammeren. Wanneer ons kweekvlees uiteindelijk op de markt wordt gebracht, zal het geen antibiotica, groeihormonen, GGO's of foetaal serum bevatten.

Prof. Mark Post
Directeur Onderzoek bij Mosa Meat

Hij legt de lat zo hoog omdat hij ervan overtuigd is dat ze "over twee tot drie jaar slachtvrij vlees zullen verkopen in winkels en restaurants" . Maar met één verschil: waar de allereerste "gekweekte hamburger" 250.000 euro kostte, zullen de kosten zakken tot ongeveer 10 euro.

Het proces raakt steeds meer verspreid en maakt het mogelijk om vlees te produceren dat identiek is aan vlees van de conventionele veehouderij. "Op dit moment gebruiken we 70% van al onze agrarische capaciteit voor de ontwikkeling van de veehouderij", legt Mark Post uit. "De conventionele veehouderij doodt de planeet en de dieren. We hebben alternatieven nodig."

 

Een enkele druppel stamcellen is voldoende om tonnen vlees te produceren. Maar als we besluiten om alle spiercellen van één enkel dier te nemen, zou het voldoende zijn om het vleesequivalent van 440.000 dieren te reproduceren.

Prof. Mark Post
Directeur Onderzoek bij Mosa Meat