Ira Van Eelen: "We willen de eerste kweekvleesboerderij in Nederland bouwen"

Datum gepubliceerd

De Nederlandse Ira Van Eelen is de dochter van kweekvlees-pionier Willem Van Eelen en is vandaag zelf een grote voortrekker van het project. Ze is onder andere voorzitter van de Invitromeat Foundation en lid van de adviesraad van JUST, een bedrijf gespecialiseerd in kweekvlees. Een gesprek.


Waar staat het bedrijf JUST voor en wat is het verschil met de concurrenten?

Dat ik een grote fan ben van JUST ben, is omdat het bedrijf werd opgericht met het idee om een stevige impact te kunnen hebben op de grootste industrie van de wereld: de voedselindustrie.

Er moet meer respect komen voor de planeet en voor de dieren. Just werkt aan plantaardige alternatieven zoals JUSTegg maar ook aan kweekvlees zoals GoodMeat, dat momenteel al in Singapore wordt geserveerd.

 

Wat zijn volgens jou de grootste uitdagingen voor kweekvlees?

Vroeger was er vooral een wetenschappelijke uitdaging om de productie te kunnen opschalen. Vandaag wordt de sector geconfronteerd met een juridische uitdaging om op de markt te komen.

Ik ben ervan overtuigd dat beide uitdagingen zullen worden overwonnen omdat de voordelen van kweekvlees zo duidelijk zijn.

 

Je bent ook medeoprichter van KindEarth.Tech (KET) en RESPECTfarms. Wat zijn de doelstellingen van deze organisaties?

Samen met mijn goede vriendin Olivia Fox Cabane willen we de geesten verruimen en een platform zijn voor ‘vriendelijke’ technologie, die ons helpt beter te doen op het gebied van voedsel, mode, afval en gezondheidszorg. Samen met innovator Ralf Becks en duurzame boer Ruud Zanders willen we de eerste kweekvleesboerderij in Nederland bouwen. We willen laten zien hoe de kleinschalige gedecentraliseerde productie van kweekvlees een businessmodel kan zijn voor kleinere boeren.

Kweekvlees is nooit ontworpen als een alternatief voor landbouw, maar als een alternatief voor de niet-duurzame praktijken in de landbouw.

 

Wat is de houding van consumenten tegenover cellulaire landbouw in Europa?

Dat weten we niet precies. Er zijn veel veronderstellingen en speculaties, maar we weten het niet echt omdat er nog geen product op de markt is. Ik verwacht dat de houding positief zal zijn zodra het op de markt is. De vertrouwde smaak, de positieve voedingswaarden en de algemene voordelen voor onze planeet en voor de dieren zijn zaken die de toekomstige consumenten zullen begrijpen en omarmen. Voor mij is het een ‘no brainer’.

 

Wanneer kunnen consumenten CBM in Europa in de supermarkt kopen?

Dat weten we op dit moment niet, we kunnen er alleen over speculeren. Hypothetisch gezien zou het volgens de EU-wetgeving over 3 jaar in de supermarkt kunnen liggen, als een bedrijf vandaag een Novel Foods-dossier indient.

 

Hoe staat het publiek in Europa tegenover kweekvlees?

De houding tegenover kweekvlees verschilt per land in Europa, afhankelijk van de manier waarop de plaatselijke media het onderwerp in beeld brengen. Voor velen wordt het gezien als een oplossing, anderen kunnen het zien als een bedreiging. Uit onderzoek is gebleken dat een beter begrip van cellulaire landbouw de mensen hun houding positiever maakt. Communicatie is de sleutel.

 

Heb je de afgelopen twee jaar een evolutie in de houding opgemerkt?

Ik weet niet of ik het een verandering van mening kan noemen, maar er zijn veel voordelen, zoals het voorkomen van pandemieën en de veiligheid van lokale productie, waarover ik vroeger niet kon praten terwijl mensen er nu wél voor openstaan.

 

Wat is jouw advies aan de beleidsmakers?

Houd vandaag rekening met cellulaire landbouw als je werkt aan transities voor morgen.

Cellulaire landbouw is misschien nog een paar jaar weg, maar geen decennia. Als we er vandaag geen rekening mee houden, lopen we oplossingen mis die we nodig hebben om de doelen te bereiken waar beleidsmakers zich voor geëngageerd hebben.

 

Wat vind je van het initiatief van GAIA en Eurogroup om een symposium te organiseren?

Dit initiatief is onbetaalbaar, en ik ben vereerd om hier deel van uit te maken.

GAIA blijft opkomen voor het ware potentieel van cellulaire landbouw en is een leider in Europa in het voorlichten van zowel de burgers als politici over hoe we willen dat onze toekomst er zal uitzien.

GAIA vormt een brug tussen de burgers, de stemlozen en de politici.

 

Foto hieronder: Ira Van Eelen aan het woord tijdens het internationaal symposium 'The evolution of food: towards animal-free and sustainable technology', georganiseerd in Brussel op 25 april 2022 door GAIA en Eurogroup for Animals.