Is er al een goedkoop en diervriendelijk groeimedium op de markt in Europa?

Datum gepubliceerd

Op 1/6/2022 heeft Good Food Institute Europe samen met EIT Food een speciale Innovation Challange gelanceerd voor wetenschappers, ondernemers en NGO’s om de kosten van het groeimedium naar beneden te krijgen zodat het realistisch wordt om kweekvlees in de toekomst in de supermarkt te kunnen kopen. 4 teams zullen in eerste instantie aanspraak kunnen maken op 100.000 Euro. De succesvolle aanvragers zullen later via EIT Food de mogelijkheid hebben om meer financieringsmiddelen aan te vragen. Kweekvlees heeft een enorm potentieel omdat het precies hetzelfde is als het rundvlees, het varkensvlees, de kip of de zeevruchten die veel mensen vandaag graag eten, maar zonder dierenleed en met een sterk verminderde uitstoot.

GAIA vroeg het onderzoeksbureau CE Delft om na te kijken in hoeverre kweekvlees minder belastend zal zijn voor onze leefomgeving. Het is het eerste onderzoek dat gebaseerd is op de gegevens van kweekvleesbedrijven en daaruit blijkt dat de klimaatimpact bij het maken van vlees uit cellen veel minder zwaar is vergelijking met de industriële veeteelt. Zo is er veel minder luchtvervuiling, minder waterverbruik en minder land nodig dat moet gebruikt worden dan bij de oude inefficiënte en wrede manier om vlees te produceren.  Daarenboven vermijdt men op deze manier ook veel van de andere problemen die verband houden met industriële veeteelt, zoals antibioticaresistentie, pandemieën en ontbossing.

Uit de resultaten van CE Delft blijkt dat de impact van een plantaardig voedingspatroon nog lager is op onze omgeving dan kweekvlees maar niet alle mensen zijn bereid hun voedingspatroon dermate aan te passen.
Door kweekvlees zak het mogelijk zijn om op een verantwoorde manier systeem vlees te eten. Het is tijd dan ook de hoogste om te zorgen dat kweekvlees de weg naar ons bord vindt.


https://cedelft.eu/publications/rapport-lca-of-cultivated-meat-future-projections-for-different-scenarios/