Kalfsserum: noodzakelijk voor kweekvlees of niet?

Datum gepubliceerd

Is er kalfsserum nodig om kweekvlees te produceren? En hoe wordt dat serum eigenlijk bekomen?

Zijn dieren nodig om kweekvlees te produceren? Het is een legitieme vraag die regelmatig wordt gesteld over de kwestie. Kweekvlees wordt gemaakt op basis van zogenaamde satellietcellen, dat zijn stamcellen die kunnen uitgroeien tot spierweefsel. Die cellen wordt gehaald uit een levend dier, dat gebeurt dan via een punctie onder lokale verdoving. Met een enkele punctie kunnen tonnen vlees worden geproduceerd, op een pijnloze manier. Heel wat vegetariërs en veganisten zullen het nog steeds onethisch vinden om dit te eten, kweekvlees is immers nog altijd dierlijk. Maar het dierenleed wordt hiermee wel herleid tot nul. Als je bedenkt dat de wereldwijde honger naar vlees alleen maar stijgt, dan kunnen we maar beter inzetten op kweekvlees.

Kalfsserum

Een andere bezorgdheid die vaak wordt aangehaald, is het zogenaamde ‘medium’. Cellen kunnen alleen maar groeien als ze voedingsstoffen kunnen opnemen uit hun omgeving. Ook de cellen in ons eigen lichaam kunnen maar groeien of overleven als ze worden gevoed. Een (onterechte) kritiek op kweekvlees is dat bloedserum van kalveren wordt gebruikt als medium om de cellen te voeden. Dat zou betekenen dat dierenleed wordt uitgeschakeld door het ergens anders te laten plaatsvinden, wat absurd zou zijn. Er is dus geen enkel bedrijf dat kweekvlees op de markt wil brengen op basis van kalfsserum. In de plaats wordt gewerkt met materiaal van bijvoorbeeld soja of maïs. Sommige onderzoekers overwegen zelfs het gebruik van blauwwieren, waardoor geen gewassen nodig zijn die geschikt zijn voor menselijke consumptie.

Plantaardige alternatieven

Het is nuttig om even stil te staan bij het gebruik van kalfsserum. Dat wordt tegenwoordig in grote hoeveelheden gebruikt in laboratoria voor celculturen. Om een voorbeeld te geven: ons voedsel wordt getest op schadelijke stoffen, zoals dioxines, met celculturen. Zo kan de voedselveiligheid worden gegarandeerd. Maar hiervoor wordt wel kalfsserum gebruikt. Dat gebeurt zo al decennia en er is nooit nood geweest om het te vervangen door serumvrije, plantaardige alternatieven. De ontwikkeling van kweekvlees zorgt ervoor dat die alternatieven er wel komen. Dus dankzij kweekvlees helpen we ook het gebruik van kalfsserum uit de wereld.

Foetus

Hier een korte beschrijving hoe kalfsserum wordt bekomen (gevoelige lezers slaan dit best over). Wanneer een zwangere koe wordt geslacht, is de kalfsfoetus nog levend. Het bloed van het kalfje wordt dan traag via een naald getrokken uit het hart. De foetus moet minstens 3 maanden oud – hij voelt dus reeds pijn – en de bloedafname kan tot 5 minuten duren.
Het is duidelijk dat het gebruik van kalfsserum snel verleden tijd moet worden. Dankzij kweekvlees kan komaf worden gemaakt met deze horror.