Kweekvlees en plantaardig worden samen groter dan geslacht vlees

Zullen we met zijn allen in 2040 plantaardig eten? Of kiezen we toch eerder voor kweekvlees? Consultancybedrijf A.T. Kearney schept een duidelijk toekomsbeeld.

photo-1463183427169-5df5a06d5447

WAT ZAL DE WERELDBEVOLKING ETEN IN 2040?

Volgens een analyse van het consultancybedrijf A.T. Kearney zullen we voor 60 procent slachtvrij eten. Het bedrijf heeft met tal van experten uit de voedingsindustrie gesproken en besluit dat vooral kweekvlees de grote uitdager wordt binnen de voedingswereld.

Over de negatieve impact van de huidige vleesproductie bestaat geen twijfel meer. Met een groeiende wereldbevolking en toenemende welvaart groeit echter de honger naar vlees. En dus neemt ook de druk op dieren, milieu en grondstoffen toe. De vraag stelt zich wat het potentieel heeft om de conventionele vleesproductie echt uit te dagen.

Novel vegan vleesvervangers

De klassieke veganistische en vegetarische producten hebben hun plek veroverd, zegt de analyse, maar overtuigen het merendeel van de consumenten niet. Dat heeft eenvoudigweg te maken met het feit dat vlees als uniek en lekker wordt ervaren en de klassieke alternatieven geen waardig alternatief vormen. Ook vleesvervangers op basis van insecten hebben een beperkt bereik. Dat ziet er helemaal anders uit voor de nieuwe generatie: novel vegan vleesvervangers en kweekvlees. Novel vegan producten bestaan al, denk aan de Beyond Meat burger en de Impossible burger, waarbij de laatste nog niet verkrijgbaar is in Europa. De komende jaren zullen de novel vegan producten vlees nog dichter benaderen en zal hun marktaandeel groeien. Maar van kweekvlees wordt op langere termijn nog meer verwacht, hoewel het vandaag commercieel nog niet beschikbaar is.

De analyse van A.T Kearney neemt hiervoor een aantal factoren in beschouwing. Zo wordt het landgebruik voor conventioneel vlees onhoudbaar. Vandaag dient bijna de helft van de wereldwijde oogst als veevoer. De omzetting van granen naar vlees – door granen als veevoer te gebruiken – is bijzonder inefficiënt en bedraagt 15 procent. Het lukt de vleesindustrie nauwelijks nog om die efficiëntie te verhogen. Ter vergelijking: voor kweekvlees bedraagt die ongeveer 70 procent en voor novel vegan vleesvervangers zelfs 75 procent. Een andere belangrijke aspect is dat zowel de ontwikkeling van novel vegan als van kweekvlees kan aangepast worden aan de wensen van consumenten. Zo kunnen bijvoorbeeld de verzadigde vetten vervangen worden door gezondere bestanddelen. Het finale potentieel van kweekvlees zou in de toekomst dat van vleesvervangers overtreffen, eenvoudigweg omdat het alle eigenschappen van conventioneel vlees zal hebben.

photo-1520072959219-c595dc870360

Nieuw tijdperk

A.T. Kearney voorspelt dat het wereldwijde vleesverbruik jaarlijks zal toenemen met 3 procent. Maar de hoeveelheid conventioneel vlees zal jaar na jaar dalen, omdat de hoogtechnologische vervangers beter en populairder zullen worden. Tegen 2030 nemen kweekvlees en novel vegan respectievelijk 10 en 18 procent voor hun rekening. In 2040 zou kweekvlees novel vegan voorbij steken en nemen ze respectievelijk een hap van 35 en 25 procent in de wereldconsumptie.

De precieze resultaten van deze studie zijn voer voor discussie. Wel tonen ze aan dat de voedingsindustrie zich voorbereidt op een nieuw tijdperk. Een tijdperk waarin slachtvrije producten hun positie zullen veroveren.

Share

0