Kweekvlees geserveerd op klimaatconferentie COP27 in Egypte

Datum gepubliceerd

De VN-klimaatconferentie COP27 mondde weliswaar uit in een overeenkomst die velen heeft teleurgesteld, maar toch valt ook een belangrijke mijlpaal te melden. Het is de eerste COP-overeenkomst ooit waarin naar voedsel wordt verwezen.

Voor het eerst sinds de COP georganiseerd wordt (COP1 in 1995) wordt in de overeenkomst gezegd dat de partijen "de fundamentele prioriteit van het waarborgen van voedselzekerheid, het beëindigen van honger, en de bijzondere kwetsbaarheid van voedselproductiesystemen door de nadelige gevolgen van klimaatverandering" erkennen.

Toch gemiste kans

Dat geen melding wordt gemaakt van de noodzaak van dringende maatregelen om de bijdrage van het voedselsysteem aan de opwarming van de aarde aan te pakken, is een gemiste kans.

De dierlijke landbouw veroorzaakt 20% van de mondiale emissies. De transformatie van de vleesproductie moet dus absoluut een aandachtspunt zijn op toekomstige topontmoetingen.

Deskundigen van het Good Food Institute Europe (GFI) waren tijdens deze COP ter plaatse in Egypte als mede-gastheren van het allereerste Food Systems Paviljoen. Ze organiseerden en spraken op evenementen, brachten politici, de industrie en andere stakeholders samen om te discussiëren over de toekomst van ons voedsel en hoe innovatie binnen de voedselsystemen kan bijdragen aan het bereiken van klimaat- en biodiversiteitsdoelen.

92% minder uitstoot

In dezelfde week werd ook de baanbrekende aankondiging gedaan dat de Food and Drug Administration (FDA) van de Verenigde Staten groen licht had gegeven voor de gekweekte kip van Upside Foods.

Het thema kweekvlees kwam dan op meerdere manieren aan bod tijdens COP27. Met de hulp van GFI Asia Pacific hield het Amerikaanse bedrijf Good Meat een reeks proeverijen waar afgevaardigden, journalisten en klimaatleiders uit negen landen kweekvlees van kip konden proeven. Veel gasten gaven commentaar op de authentieke smaak en textuur. Kweekvlees kan tot 92% minder uitstoot veroorzaken dan conventioneel rundvlees, en 17% minder dan conventionele kip.

Vraag naar vlees zal verdubbelen

Nu we aan het einde komen van een jaar met recordhittegolven in Europa, verwoestende overstromingen in Pakistan en droogte in China, Afrika en de Verenigde Staten, kan de inzet niet groter zijn. De acht miljardste persoon ter wereld werd geboren toen de COP-besprekingen plaatsvonden. De wereldbevolking blijft groeien en de mondiale vraag naar vlees zal tegen 2050 bijna verdubbeld zijn.

Het is daarom absoluut noodzakelijk dat onze beleidsmakers kijken naar duurzame eiwitten zoals kweekvlees. Er zijn bemoedigende tekenen dat regeringen het belang van duurzame eiwitten inzien, zoals de Nederlandse regering die 60 miljoen euro investeert in kweekvlees en precisiefermentatie, en de investeringen in Canada, Israël en Australië.

Willen we met deze voedingsmiddelen het volledige potentieel bereiken, dan moeten de EU en de Europese regeringen deze voorbeelden volgen en investeren in het onderzoek dat nodig is om de productie op te schalen, de prijzen te verlagen en de smaak en textuur van deze voedingsmiddelen te verbeteren.

Bronnen: