Kweekvlees op spinazie

Datum gepubliceerd

Of hoe planten kunnen helpen om vlees te maken zonder dieren.

Er zijn een aantal technologische uitdagingen om kweekvlees op grote schaal te kunnen aanbieden. Over die uitdagingen werd op www.kweekvlees.be al uitvoerig bericht. Zo is er de zoektocht naar de meest geschikte bioreactoren, het samenstellen van een effectief én diervrij voedingsmedium en de ontwikkeling van een geschikte draagstructuur . Die laatste is het minst gekend, maar niet minder belangrijk: vlees heeft een structuur nodig om zich aan te binden, anders kunnen de cellen niet groeien en zich niet organiseren tot weefsel.

 

Volgens de onderzoekers van Boston College blijkt spinazie hiervoor erg geschikt. De wetenschappers verwijderden de spinaziecellen en behielden zo de draagstructuur van het blad dat een uitgebreid vatennetwerk heeft. Ze werkten als het ware met een plantaardig en aderachtig skelet, om spiercellen voor vlees erop te laten groeien. Interessant aan spinazie is niet alleen dat het milieuvriendelijk en goedkoop is, het is ook eetbaar. Kweekvlees en de draagstructuur van spinazie waarop het kweekvlees is gegroeid, hoeven dus niet van elkaar te worden gescheiden voor consumptie.

 

Zoals veel technologie van kweekvlees kwam ook hiervoor de inspiratie uit medische toepassingen: in 2017 werkten verschillende universiteiten, waaronder het Boston College, samen om menselijk hartweefsel te kweken op de draagstructuur van spinazie. Toen werd ontdekt dat spinazie een zeer verfijnd vatennetwerk bezit, dat nagenoeg onmogelijk na te maken is. Dit gaf inspiratie om dezelfde technologie uit te proberen op kweekvlees. Of hoe planten kunnen helpen om vlees te maken zonder dieren.

 

De originele communicatie vindt u hier: https://www.bc.edu/content/bc-web/bcnews/campus-community/faculty/decellularized-spinach-lab-grown-meat.html