Kweekvlees komt steeds dichterbij. Enkele jaren geleden was het nog een academisch concept, nu lees je maandelijks over nieuwe prototypes. Hoe evalueer jij de komst van kweekvlees?
Het is opmerkelijk hoe snel kweekvlees opgang maakt sinds de eerste lab-ontwikkelde hamburger in 2013. Aanvankelijk waren er nog wat kinderziektes en moest je vele euro’s op tafel leggen om het te kunnen eten. Maar die tijd is gelukkig voorbij. Nu is het nog een kwestie van opschalen en het product op een concurrentiële manier in de markt zetten. De komende vijf tot tien jaar zijn dan ook cruciaal voor de toekomst van kweekvlees. Maar als ik sommige studies mag geloven dan zou tegen 2040 maar liefst een derde van alle vlees ter wereld uit labo’s kunnen of moeten komen. Een regelrechte revolutie.
Dus je evalueert kweekvlees positief.
Het zou in elk geval enorm helpen om de druk op onze planeet te verlichten. Zo stoot kweek-rundvlees maar liefst 95% minder broeikasgassen uit en vereist het 98% minder land dan klassiek rundvlees, althans volgens de meest optimistische studies. Bovendien zijn er voor kweekvlees nauwelijks antibiotica nodig, terwijl die in de klassieke landbouw nog steeds op grote schaal gebruikt worden en sterk bijdragen aan de verergering van de antibioticaresistentie.
Je bent geboeid door de relatie tussen klimaat en de evolutie van de mens. Is de ontwikkeling van kweekvlees een adaptatie van de mens aan een veranderende omgeving?
Een interessante vraag. Dat lijkt me inderdaad zo te zijn. Wij, mensen, zijn in elk geval gepokt en gemazeld door onze omgeving. Je kunt de geschiedenis dan ook perfect lezen als een strijd tussen de mens en zijn omgeving, waarbij klimaat een doorslaggevende rol speelde. En vandaag zijn we met zoveel dat we ook onze eetgewoontes in vraag moeten stellen. Anders dreigt de draagkracht van de planeet, onze omgeving, in het gedrang te komen.