Kweekvlees verboden in Franse kantines?

Datum gepubliceerd

Frankrijk verrast ons met slecht nieuws: het eerste verbod op kweekvlees. Hoewel kweekvlees beschouwd wordt als een belangrijke oplossing om de ecologische impact van de veeteelt terug te dringen, leidden de laatste besprekingen over de klimaatwet tot een verbod op kweekvlees in openbare kantines. Vanwaar dat verbod?

Tijdens een discussie over vegetarische maaltijden op school kwam plots het onderwerp kweekvlees ter sprake. Eerst werd het vermeld in een amendement en later werd er een wetsartikel opgesteld om kweekvlees in kantines te verbieden. Die wet is echter nog niet van kracht: hij moet eerst nog door de Senaat, de tweede kamer van het Parlement, en de grondwettelijkheid van het wetsartikel moet nog worden gecontroleerd.
 
Een interview over het Franse verbod met Nathalie Rolland, voorzitter van Agriculture Cellulaire France.

Ze hebben zich waarschijnlijk ook laten beïnvloeden door electorale motieven en door het intensieve gelobby van de conventionele vleesindustrie, die niets wil weten van alternatieve eiwitten en die hun belangen tracht te beschermen.

Nathalie Rolland
voorzitter van Agriculture Cellulaire France.
  • Vanwaar dit protest tegen kweekvlees? Verwacht u dat er meer initiatieven zullen volgen in Frankrijk?

Dit protest komt oorspronkelijk van de leden van een erg conservatieve politieke partij, die erin geslaagd zijn om andere politici te overtuigen, door angst en verwarring te zaaien. Het ziet ernaar uit dat de politici slecht geïnformeerd waren over het onderwerp en pleitten voor een soort dogmatisch naturalisme. Ze hebben zich waarschijnlijk ook laten beïnvloeden door electorale motieven en door het intensieve gelobby van de conventionele vleesindustrie, die niets wil weten van alternatieve eiwitten en die hun belangen tracht te beschermen. Tijdens onze gesprekken met deze mensen konden we vaststellen dat ze geen kennis hadden over kweekvlees. En geen enkele deskundige werd geraadpleegd voor de stemming in het parlement.

 

  • Het is toch merkwaardig dat iets verboden wordt terwijl het nog niet eens op de markt is. Denkt u dat de komst van kweekvlees op de Franse markt voor problemen zal zorgen?

Het is inderdaad verwonderlijk, en bovenal erg teleurstellend, dat een domein in volle ontwikkeling zomaar aan de kant wordt geschoven. En dat terwijl het een doeltreffende oplossing kan bieden voor onze huidige problemen met de voorziening van eiwitten. Wij verwachten dat slecht geïnformeerde personen, of groepen die hun financiële belangen bewaken, de ontwikkeling van kweekvlees zullen proberen dwarsbomen. Toch blijven we er ook van overtuigd dat velen zich wel degelijk bewust zijn van enerzijds de nieuwe verwachtingen die consumenten koesteren en anderzijds de groeiende noden in de voedingssector. Zij zullen de ontwikkeling van kweekvlees uiteindelijk wel steunen, we hebben geen keuze. Frankrijk kampt met een tekort aan eiwitten, de intensieve veeteelt botst op haar grenzen en de productiecapaciteit van de extensieve veeteelt is beperkt.

 

  • Een aspect dat mogelijks meespeelt in het verzet tegen kweekvlees, is de vrees dat het een bedreiging zou vormen voor de Franse tradities en identiteit. Kan kweekvlees dan niet als een “Frans” product worden beschouwd?

Wij vinden zeker van wel. Daarom steunen wij Franse bedrijven zoals Gourmey of Vital Meat die respectievelijk diervrije foie gras en kip-kweekvlees produceren. Frankrijk heeft de nodige mensen en knowhow om een markt uit te bouwen voor kweekvlees.

 

  • Welke acties plant Agriculture Cellulaire France momenteel?

Bewustmaking vergt heel veel tijd. We blijven mensen informeren en zetten ons onderzoek voort. We worden steeds vaker gecontacteerd over dit onderwerp door organisaties, scholen, bedrijven, NGO’s, journalisten... Bovendien kunnen we dag na dag op meer steun rekenen bij de bevolking.