MeaTech uit Israël opent proeffabriek in Antwerpen (voor gekweekt kippenvet)

MeaTech-Tasting-event-ProVeg

MeaTech is een Israëlisch bedrijf dat plantaardige voedingsproducten maakt, maar naar eigen zeggen lossen hun plantaardige burgers en nuggets de verwachtingen in van de consument nog niet volledig in. De plantaardige alternatieven missen de specifieke sappigheid en smaak die afkomstig is van dierlijk vet, denken ze bij MeaTech. Sinds 2019 is het daarom een van MeaTech’s doelen om die sappigheid en smaak te bereiken door een welbepaald ingrediënt aan het recept toe te voegen, gemaakt in Antwerpen.  

 

Het is in dat verband dat MeaTech het Belgische bedrijf Peace of Meat overnam in 2021. Peace of Meat richt zich immers specifiek op de creatie van het volgens MeaTech ontbrekende ingrediënt: gekweekt kippenvet. Door dit toe te voegen aan het plantaardige recept van MeaTech verkreeg men het resultaat waar men naar op zoek was.

 

Na verschillende positieve proeven besloot MeaTech daarom een eerste fabriek te openen Antwerpen, als pilootproject, om de productie van het gekweekte kippenvet naar een schaalbaar niveau te tillen.

 

“Het feit dat we nu de proeffabriek opzetten, betekent dat we ons zeer gerust voelen over de mogelijkheden om op te schalen”, aldus Arik Kaufman, ceo van MeaTech.

 

MeaTech 3D heeft zijn hoofdkantoor in het Israëlische Rehovot, een regio waarin trouwens meerdere startups gevestigd zijn die zich richten op kweekvlees. Toch kiezen de Israëliërs er dus voor om hun eerste productiefaciliteit op te zetten in Antwerpen, waar Peace of Meat sinds 2019 gevestigd is.

 

MeaTech verwacht ongeveer 20 ton gekweekt kippenvet per jaar te kunnen produceren in Antwerpen. Dit bestanddeel kan dan, zoals gezegd, als extra ingrediënt aan de plantaardige alternatieven van MeaTech worden toegevoegd.

“We zullen onze eigen gelabelde steaks en nuggets produceren, maar we zullen de deur niet sluiten voor bedrijven die het ingrediënt willen kopen om in hun eigen producten te verwerken” geeft Kaufmann ten slotte de economische strategie nog aan.”

MeaTech is van plan om tegen 2025 wereldwijd vier tot vijf fabrieken te openen, die dan samen zo’n 560 ton per jaar zouden kunnen produceren.

 

Bron: https://www.forbes.com/sites/danieladelorenzo/2022/07/11/alt-meat-company-meatech-set-to-build-first-cultured-fat-pilot-plant-in-belgium/?sh=1a7137f53e61

Update: MeaTech veranderde zijn naam recentelijk en heet nu Steakholder Foods.

Copyright foto: ProVeg (tasting event MeaTech)

Share

0