Soja: geschikt om kweekvlees op te laten groeien?

Datum gepubliceerd

Inzake kweekvlees zijn al verschillende doorbraken gebeurd. Denk maar aan het feit dat tal van kweekvleesbedrijven al slachtvrije producten kunnen maken op experimenteel niveau, gaande van rundsteak tot kangoeroevlees. Maar er zijn nog enkele doorbraken nodig vooraleer kweekvlees ons bord bereikt. Een van de uitdagingen is het kweekvlees snel laten groeien op een goede draagstructuur (in het Engels een scaffold), zoals dat ook in een lichaam gebeurt.

Poreus materiaal

De onderzoekers van Technion hebben een proces ontwikkeld waarbij soja als materiaal wordt gebruikt voor die draagstructuur. De wetenschappelijke redenen dat soja zo bruikbaar is hiervoor, zijn vrij eenvoudig. Soja is een poreus materiaal, het heeft dus heel kleine openingen waaraan de cellen zich kunnen vastbinden om uit te groeien tot weefsel. Er zijn ook grotere openingen waardoor zuurstof en nutriënten de cellen kunnen bereiken. En soja laat zich goed bewerken tot alle vormen, waardoor ook kweekvlees in de gewenste vorm kan worden verkregen.

We verwachten dat het in de toekomst mogelijk zal zijn om ook andere plantaardige eiwitten te gebruiken. Het huidige onderzoek met behulp van soja-eiwitten is echter belangrijk om de haalbaarheid van de productie van vlees uit verschillende soorten cellen op plantaardige draagstructuren aan te tonen, wat de gelijkenis met conventioneel rundvlees vergroot.

Prof. Shulamit Levenberg
Dean of the Faculty of Biomedical Engineering (Technion)

Het proces neemt drie tot vier weken in beslag om kweekvlees te bekomen dat qua smaak en textuur identiek is aan geslacht vlees. Volgens de onderzoekers wordt gebruik gemaakt van de kennis over hoe het in de natuur gebeurt, dus hoe spieren groeien in een koe.

Wat bijkomend interessant is aan soja: het is eetbaar en ook economisch beschikbaar. De eetbaarheid is belangrijk, zodat de draagstructuur probleemloos mee kan worden opgegeten. De economische beschikbaarheid is cruciaal om kweekvlees snel op grote schaal te kunnen ontwikkelen.