Inzake kweekvlees zijn al verschillende doorbraken gebeurd. Denk maar aan het feit dat tal van kweekvleesbedrijven al slachtvrije producten kunnen maken op experimenteel niveau, gaande van rundsteak tot kangoeroevlees. Maar er zijn nog enkele doorbraken nodig vooraleer kweekvlees ons bord bereikt. Een van de uitdagingen is het kweekvlees snel laten groeien op een goede draagstructuur (in het Engels een scaffold), zoals dat ook in een lichaam gebeurt.
Poreus materiaal
De onderzoekers van Technion hebben een proces ontwikkeld waarbij soja als materiaal wordt gebruikt voor die draagstructuur. De wetenschappelijke redenen dat soja zo bruikbaar is hiervoor, zijn vrij eenvoudig. Soja is een poreus materiaal, het heeft dus heel kleine openingen waaraan de cellen zich kunnen vastbinden om uit te groeien tot weefsel. Er zijn ook grotere openingen waardoor zuurstof en nutriënten de cellen kunnen bereiken. En soja laat zich goed bewerken tot alle vormen, waardoor ook kweekvlees in de gewenste vorm kan worden verkregen.