Spek, spek en nog een spek

DSC_4713-1
Nieuws over kweekvlees gaat vaak over hamburgers en nuggets. Dat zijn immers eenvoudige vleesproducten en gemakkelijker te maken in slachtvrije vorm. Soms is er nieuws over het meest hoogwaardige vlees, zoals steak dat zowat de Heilige Graal is bij kweekvlees. De voorbije weken werden echter doorbraken aangekondigd over een heel ander vleestype, namelijk spek.
Het Britse Higher Steaks presenteerde in juli van dit jaar voor het eerst spek uit celcultuur. Het prototype zou 70 procent varkensspiercellen bevatten en is zonder dierlijke voedingsmedium gemaakt. Higher Steaks werkt nu aan de opschaling van het productieproces.
Mission Barns
Enkele weken later deed het Californische bedrijf Mission Barns een opvallende aankondiging: mensen kunnen zich kandidaat stellen om hun spek uit celcultuur te testen. De vijftig tot honderd geselecteerden kunnen midden augustus het nieuwe product proeven. Het aantal geselecteerden hangt niet af van de hoeveelheid kweekvlees, maar van wat volgens de COVID19-richtlijnen toegelaten is. Mission Barns werkt immers samen met twee restaurants in San Francisco waar het kweekspek zal worden bereid en de proeverij zal plaatsvinden. Het bedrijf hoopt met deze actie eerlijke feedback te verzamelen, om het kweekspek te evalueren en eventueel nog te verbeteren. Het product van Mission Barns bevat varkensvet uit celcultuur en enkele plantaardige ingrediënten, die laatste om vooral een goede textuur te bekomen.
Zowel Higher Steaks als Mission Barns werken met varkenscellen waarvoor geen dieren werden gedood. Hun technologie verschilt wel. Higher Steaks legt de nadruk op het vlees zelf (via spiercellen), terwijl Mission Barns dierlijk vet maakt uit celcultuur en combineert met plantaardige ingrediënten. Het toont aan dat het toekomstig aanbod aan alternatieven voor slachtvlees gevarieerd zal zijn.
Image credits: Higher Steaks

Share

0