Wordt kweekvlees halal en kosher?

 

Is bloedvergieten nodig voor vlees om halal en kosher te zijn? Het lijkt voor velen een morbide vraag, maar voor miljarden mensen zijn religieuze voorschriften voor vleesbereiding van groot belang. Consumentenacceptatie van kweekvlees zal dus worden beïnvloed door antwoorden van religieuze leiders. 

Volgens het medium Bloomberg verklaarde Nahdlatul Ulama, de grootste moslimorganisatie van Indonesië, dat cellen die zijn genomen van levende dieren en vervolgens worden gekweekt in bioreactoren, “in de categorie van karkas vallen die onrein zijn en verboden om te worden geconsumeerd”. De fatwa uit Indonesië, het land waar de grootste moslimbevolking ter wereld leeft, zou autoriteiten in andere landen kunnen aanmoedigen om soortgelijke beslissingen te nemen. In Pakistan, het op een na grootste moslimland, werd door de islamitische geleerde Muhammad Taqi Usmani geoordeeld dat kweekvlees alleen is toegestaan ​​als de oorspronkelijke cellen afkomstig zijn van dieren die halal zijn geslacht. Veel startups vertrouwen echter op cellijnen die hun oorsprong vinden in levende dieren.

Het bedrijf Eat Just, dat in Singapore als eerste kweekvlees commercieel mocht aanbieden, bouwt een nieuwe faciliteit in Qatar. Hiermee worden moslimconsumenten belangrijk voor deze pionier. Oprichter Josh Tetrick meldt aan Bloomberg dat Eat Just religieuze experts heeft geraadpleegd, maar nog geen halal keurmerk heeft gekregen.

Ook voor joodse rechtsgeleerden is het nog geen uitgemaakte zaak of vlees kosher kan zijn. Er is zelfs geen overeenstemming over de vraag of kweekvlees überhaupt kan worden beschouwd als vlees vanuit religieus perspectief, aangezien het product vertrekt van cellen in plaats van levende dieren. Wel is opvallend dat veel kweekvleesbedrijven gevestigd zijn in Israël. Het is dus geen toeval dat het Israëlische Future Meat Technologies cellijnen ontwikkelt die afkomstig zijn van ritueel gedode runderen, kippen en lammeren. Yaakov Nahmias van Future Meat Technologies reageert zelfverzekerd ten aanzien van Bloomberg: kweekvlees wordt zowel kosher als halal, luidt het.

Artikel in Bloomberg: https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-01-04/is-lab-grown-meat-halal-or-kosher-muslims-jews-look-for-answers

torah-g1ee661045_1920

Share

0