News

Het eerste kweekvleesrestaurant opent zijn deuren

In Tel Aviv opent The Chicken zijn deuren, een restaurant waar je het kweekvlees van SuperMeat kan proeven. De bedoeling is niet alleen om bezoekers kennis te laten maken met kweekvlees, maar ook om feedback erover te verzamelen en het te verbeteren. En niet onbelangrijk: om mensen te laten zien hoe het allemaal wordt gemaakt.

Bekijk het artikel

De vraag van 1 miljoen: wanneer zullen we kweekvlees kunnen eten?

“Een vraag die we heel vaak krijgen en jullie waarschijnlijk ook: tegen wanneer zal kweekvlees op grote schaal worden geproduceerd?” De vraag werd gesteld door de moderator tijdens het Cultured Meat Symposium – voor de gelegenheid online georganiseerd – en belandde op het bord van Dr. Neta Lavon van het kweekvleesbedrijf Aleph Farms. Glimlachend antwoordde ze: “Enkel de dwaas beeldt zich de toekomst in.”

Bekijk het artikel

Waarom de publieke financiering van kweekvlees belangrijk is

Meer en meer publieke middelen gaan naar kweekvlees. Enkele weken geleden besliste de Amerikaanse overheid voor het eerst om kweekvlees te ondersteunen. Ook de Europese Unie heeft aangekondigd onderzoek naar kweekvlees te financieren. Onder impuls van GAIA werd eind vorig jaar 3,6 miljoen euro Vlaams geld vrijgemaakt voor de ontwikkeling van kweekvlees.

Bekijk het artikel

De naam doet ertoe

Hoe een voedingsproduct genoemd wordt, heeft wel degelijk een invloed op hoe consumenten erover denken. Van avocado over organenvlees tot kweekvlees.

Bekijk het artikel

Twintigers en jonge dertigers meest enthousiast over kweekvlees

Dat jongere mensen het meest positief zijn over de komst van kweekvlees, hoeft niet te verbazen. Naarmate generaties ouder worden, treedt gemiddeld meer gewoonte en ‘neofobie’ – angst voor nieuwe dingen – op. Toch is dit hoopgevend, het zijn immers de jonge generaties die zullen opgroeien met de keuze tussen kweekvlees en vlees uit geslachte dieren. 

Bekijk het artikel

44% van de Belgen staat positief tegenover kweekvlees

Uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van GAIA blijkt dat meer dan de helft van de Belgen tevreden is over plantaardige vleesvervangers. Dat is een opmerkelijke stijging ten opzichte van een eerdere studie in 2019. “Mensen gaan steeds bewuster om met voeding”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Tegelijkertijd zijn plantaardige vleesvervangers aantrekkelijker dan ooit. “Die combinatie van bewustzijn en technologie helpt het dierenwelzijn vooruit.” Ook wat kweekvlees betreft, geeft de enquête bemoedigende cijfers: 44% van de Belgen staat positief tegenover kweekvlees.

Bekijk het artikel

Brazilië biedt eerste opleiding kweekvlees aan

De Federale Universiteit van Parana in Brazilië gaat voluit voor kweekvlees. Eerder voerde het al studies uit over de bereidheid van de Braziliaan om kweekvlees te eten en over de economische transitie die ermee gepaard gaat. Nu biedt het een volwaardige opleiding aan over het thema, Professor Germano Glufke Reis geeft meer uitleg. 

Bekijk het artikel

Kweekvlees zoekt boer

Is er een rol weggelegd voor boeren bij de ontwikkeling van kweekvlees? "Een minderheid ziet er wel wat in en een paar zijn zelfs zo enthousiast dat ze liefst meteen zouden beginnen." Aan het woord: Professor Cor van der Weele, hoogleraar aan de Universiteit van Wageningen.

Bekijk het artikel