
De economische haalbaarheid van kweekvlees
Kweekvlees is in opmars. Maar het wordt pas een echt succes als het op grote schaal kan worden gemaakt. En wanneer zal dat zijn?
Kweekvlees is in opmars. Maar het wordt pas een echt succes als het op grote schaal kan worden gemaakt. En wanneer zal dat zijn?
Voorbeelden in het verleden leren dat eens een technologie doorbreekt, het heel snel kan gaan. Klassieke illustraties zijn de auto en ijs: een goede honderd jaar geleden waren paarden het vervoersmiddel bij uitstek en kwamen ijsblokjes afgereisd uit koude gebieden met bevroren meren. Maar er zijn minder bekende voorbeelden die mogelijks nog relevanter zijn. We lichten er drie bondig toe.
In Tel Aviv opent The Chicken zijn deuren, een restaurant waar je het kweekvlees van SuperMeat kan proeven. De bedoeling is niet alleen om bezoekers kennis te laten maken met kweekvlees, maar ook om feedback erover te verzamelen en het te verbeteren. En niet onbelangrijk: om mensen te laten zien hoe het allemaal wordt gemaakt.
Singapore krijgt de primeur: het wordt het eerste land waar kweekvlees mag worden verkocht. Eat Just heeft de toelating gekregen van het voedselagentschap in Singapore om kweek-kippenvlees aan te bieden.
“Een vraag die we heel vaak krijgen en jullie waarschijnlijk ook: tegen wanneer zal kweekvlees op grote schaal worden geproduceerd?” De vraag werd gesteld door de moderator tijdens het Cultured Meat Symposium – voor de gelegenheid online georganiseerd – en belandde op het bord van Dr. Neta Lavon van het kweekvleesbedrijf Aleph Farms. Glimlachend antwoordde ze: “Enkel de dwaas beeldt zich de toekomst in.”
Meer en meer publieke middelen gaan naar kweekvlees. Enkele weken geleden besliste de Amerikaanse overheid voor het eerst om kweekvlees te ondersteunen. Ook de Europese Unie heeft aangekondigd onderzoek naar kweekvlees te financieren. Onder impuls van GAIA werd eind vorig jaar 3,6 miljoen euro Vlaams geld vrijgemaakt voor de ontwikkeling van kweekvlees.
Hoe een voedingsproduct genoemd wordt, heeft wel degelijk een invloed op hoe consumenten erover denken. Van avocado over organenvlees tot kweekvlees.
Dat jongere mensen het meest positief zijn over de komst van kweekvlees, hoeft niet te verbazen. Naarmate generaties ouder worden, treedt gemiddeld meer gewoonte en ‘neofobie’ – angst voor nieuwe dingen – op. Toch is dit hoopgevend, het zijn immers de jonge generaties die zullen opgroeien met de keuze tussen kweekvlees en vlees uit geslachte dieren.
Pieter Boussemaere is docent Klimaat en Wereldgeschiedenis en is auteur van tal van boeken over het thema. Kweekvlees is nieuw, maar komt toch niet zomaar uit de lucht gevallen. Een interview over prehistorie en de rol van vlees.
Uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van GAIA blijkt dat meer dan de helft van de Belgen tevreden is over plantaardige vleesvervangers. Dat is een opmerkelijke stijging ten opzichte van een eerdere studie in 2019. “Mensen gaan steeds bewuster om met voeding”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Tegelijkertijd zijn plantaardige vleesvervangers aantrekkelijker dan ooit. “Die combinatie van bewustzijn en technologie helpt het dierenwelzijn vooruit.” Ook wat kweekvlees betreft, geeft de enquête bemoedigende cijfers: 44% van de Belgen staat positief tegenover kweekvlees.
De zomer van 2020 lijkt wat kweekvlees betreft vooral over spek te gaan. Lees hier over de laatste evoluties en doorbraken.
De Federale Universiteit van Parana in Brazilië gaat voluit voor kweekvlees. Eerder voerde het al studies uit over de bereidheid van de Braziliaan om kweekvlees te eten en over de economische transitie die ermee gepaard gaat. Nu biedt het een volwaardige opleiding aan over het thema, Professor Germano Glufke Reis geeft meer uitleg.