News

Kweekvlees op spinazie

De structuur van spinazie is geschikt om kweekvlees op te laten groeien. Dit opvallende wetenschappelijke resultaat hebben ingenieurs van het Amerikaanse Boston College gepubliceerd in het vakblad Food BioScience.

Bekijk het artikel

Aleph Farms pioniert verder

Het bedrijf Aleph Farms is al meermaals aan het woord gekomen op www.kweekvlees.be. Recent heeft het Israëlische bedrijf opnieuw gezorgd voor enkele grote doorbraken. Eentje daarvan komt in de vorm van een ribeye-steak.

Bekijk het artikel

Europa mag geen voedingsmuseum worden

Een interview met Ira van Eelen, een gezaghebbende stem in het debat over duurzame voeding. Als dochter van wijlen Willem van Eelen, de eerste uitvinder/onderzoeker van kweekvlees, is ze opgegroeid met het concept. Ze verleent ook advies aan Eat Just, het bedrijf dat als eerste een toelating heeft gekregen om kweekvlees te produceren en aan te bieden aan consumenten in Singapore.

Bekijk het artikel

Hoe snel kan vlees slachtvrij worden?

Voorbeelden in het verleden leren dat eens een technologie doorbreekt, het heel snel kan gaan. Klassieke illustraties zijn de auto en ijs: een goede honderd jaar geleden waren paarden het vervoersmiddel bij uitstek en kwamen ijsblokjes afgereisd uit koude gebieden met bevroren meren. Maar er zijn minder bekende voorbeelden die mogelijks nog relevanter zijn. We lichten er drie bondig toe.

Bekijk het artikel

Het eerste kweekvleesrestaurant opent zijn deuren

In Tel Aviv opent The Chicken zijn deuren, een restaurant waar je het kweekvlees van SuperMeat kan proeven. De bedoeling is niet alleen om bezoekers kennis te laten maken met kweekvlees, maar ook om feedback erover te verzamelen en het te verbeteren. En niet onbelangrijk: om mensen te laten zien hoe het allemaal wordt gemaakt.

Bekijk het artikel

De vraag van 1 miljoen: wanneer zullen we kweekvlees kunnen eten?

“Een vraag die we heel vaak krijgen en jullie waarschijnlijk ook: tegen wanneer zal kweekvlees op grote schaal worden geproduceerd?” De vraag werd gesteld door de moderator tijdens het Cultured Meat Symposium – voor de gelegenheid online georganiseerd – en belandde op het bord van Dr. Neta Lavon van het kweekvleesbedrijf Aleph Farms. Glimlachend antwoordde ze: “Enkel de dwaas beeldt zich de toekomst in.”

Bekijk het artikel

Waarom de publieke financiering van kweekvlees belangrijk is

Meer en meer publieke middelen gaan naar kweekvlees. Enkele weken geleden besliste de Amerikaanse overheid voor het eerst om kweekvlees te ondersteunen. Ook de Europese Unie heeft aangekondigd onderzoek naar kweekvlees te financieren. Onder impuls van GAIA werd eind vorig jaar 3,6 miljoen euro Vlaams geld vrijgemaakt voor de ontwikkeling van kweekvlees.

Bekijk het artikel

De naam doet ertoe

Hoe een voedingsproduct genoemd wordt, heeft wel degelijk een invloed op hoe consumenten erover denken. Van avocado over organenvlees tot kweekvlees.

Bekijk het artikel

Twintigers en jonge dertigers meest enthousiast over kweekvlees

Dat jongere mensen het meest positief zijn over de komst van kweekvlees, hoeft niet te verbazen. Naarmate generaties ouder worden, treedt gemiddeld meer gewoonte en ‘neofobie’ – angst voor nieuwe dingen – op. Toch is dit hoopgevend, het zijn immers de jonge generaties die zullen opgroeien met de keuze tussen kweekvlees en vlees uit geslachte dieren. 

Bekijk het artikel