
Eerste celkweek-zalm in sushi
Wereldwijd openen de eerste kleinschalige restaurants die kweekvlees aanbieden. Het bedrijf Wildtype heeft nu de primeur om de eerste sushibar te openen voor hun celkweek-visproducten.
Wereldwijd openen de eerste kleinschalige restaurants die kweekvlees aanbieden. Het bedrijf Wildtype heeft nu de primeur om de eerste sushibar te openen voor hun celkweek-visproducten.
Een onderzoek in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk laat een grote bereidheid zien om kweekvlees te proeven en regelmatig te eten. Vooral jongvolwassenen zijn nieuwsgierig, die openheid daalt naarmate de onderzochte leeftijdscategorie ouder wordt. Het meest opvallende resultaat is dat de respondenten een groot aandeel kweekvlees in hun toekomstig dieet voorspellen: 40 procent kweekvlees en 60 procent slachtvlees.
Het is nog afwachten wat de mijlpaal wordt voor kweekvlees in 2021. Intussen worden bijkomende belangrijke stappen gezet. Het Israëlische bedrijf Future Meat kondigt aan dat het een marktintroductie voorbereidt, aan een bijzonder lage prijs. Het Amerikaanse Just Eat, dat in Singapore reeds kweekvlees aanbiedt in een restaurant, zal nu ook zijn producten aanbieden via een maaltijdbezorger.
Frankrijk verrast ons met slecht nieuws: het eerste verbod op kweekvlees. Hoewel kweekvlees beschouwd wordt als een belangrijke oplossing om de ecologische impact van de veeteelt terug te dringen, leidden de laatste besprekingen over de klimaatwet tot een verbod op kweekvlees in openbare kantines. Vanwaar dat verbod?
Kweekvlees werd voor de eerste maal in een land gecommercialiseerd. Een eerste staatshoofd proefde kweekvlees. De eerste restaurants openden met kweekvleesgerechten en een eerste reus als KFC startte een samenwerking met oog op vervanging van diens vlees uit geslachte kippen.
De structuur van spinazie is geschikt om kweekvlees op te laten groeien. Dit opvallende wetenschappelijke resultaat hebben ingenieurs van het Amerikaanse Boston College gepubliceerd in het vakblad Food BioScience.
Wat is de milieu-impact van 1 kilogram kweekvlees in een commercieel productiescenario? Dat is de vraag die centraal staat in de nieuwe studie van CE Delft[1] in opdracht van GAIA en The Good Food Institute (GFI).
Het bedrijf Aleph Farms is al meermaals aan het woord gekomen op www.kweekvlees.be. Recent heeft het Israëlische bedrijf opnieuw gezorgd voor enkele grote doorbraken. Eentje daarvan komt in de vorm van een ribeye-steak.
Een interview met Ira van Eelen, een gezaghebbende stem in het debat over duurzame voeding. Als dochter van wijlen Willem van Eelen, de eerste uitvinder/onderzoeker van kweekvlees, is ze opgegroeid met het concept. Ze verleent ook advies aan Eat Just, het bedrijf dat als eerste een toelating heeft gekregen om kweekvlees te produceren en aan te bieden aan consumenten in Singapore.
Kweekvlees is in opmars. Maar het wordt pas een echt succes als het op grote schaal kan worden gemaakt. En wanneer zal dat zijn?
Voorbeelden in het verleden leren dat eens een technologie doorbreekt, het heel snel kan gaan. Klassieke illustraties zijn de auto en ijs: een goede honderd jaar geleden waren paarden het vervoersmiddel bij uitstek en kwamen ijsblokjes afgereisd uit koude gebieden met bevroren meren. Maar er zijn minder bekende voorbeelden die mogelijks nog relevanter zijn. We lichten er drie bondig toe.
In Tel Aviv opent The Chicken zijn deuren, een restaurant waar je het kweekvlees van SuperMeat kan proeven. De bedoeling is niet alleen om bezoekers kennis te laten maken met kweekvlees, maar ook om feedback erover te verzamelen en het te verbeteren. En niet onbelangrijk: om mensen te laten zien hoe het allemaal wordt gemaakt.