News

Eerste celkweek-zalm in sushi

Wereldwijd openen de eerste kleinschalige restaurants die kweekvlees aanbieden. Het bedrijf Wildtype heeft nu de primeur om de eerste sushibar te openen voor hun celkweek-visproducten.

Bekijk het artikel

Studie voorspelt een toekomstige vleesconsumptie waarvan 40 procent kweekvlees

Een onderzoek in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk laat een grote bereidheid zien om kweekvlees te proeven en regelmatig te eten. Vooral jongvolwassenen zijn nieuwsgierig, die openheid daalt naarmate de onderzochte leeftijdscategorie ouder wordt. Het meest opvallende resultaat is dat de respondenten een groot aandeel kweekvlees in hun toekomstig dieet voorspellen: 40 procent kweekvlees en 60 procent slachtvlees. 

Bekijk het artikel

Kweekvlees wordt opnieuw goedkoper en breidt uit van restaurant naar maaltijdbezorger

Het is nog afwachten wat de mijlpaal wordt voor kweekvlees in 2021. Intussen worden bijkomende belangrijke stappen gezet. Het Israëlische bedrijf Future Meat kondigt aan dat het een marktintroductie voorbereidt, aan een bijzonder lage prijs. Het Amerikaanse Just Eat, dat in Singapore reeds kweekvlees aanbiedt in een restaurant, zal nu ook zijn producten aanbieden via een maaltijdbezorger.

Bekijk het artikel

Kweekvlees verboden in Franse kantines?

Frankrijk verrast ons met slecht nieuws: het eerste verbod op kweekvlees. Hoewel kweekvlees beschouwd wordt als een belangrijke oplossing om de ecologische impact van de veeteelt terug te dringen, leidden de laatste besprekingen over de klimaatwet tot een verbod op kweekvlees in openbare kantines. Vanwaar dat verbod?

Bekijk het artikel

2020 was het jaar van de ‘eerste keer’

Kweekvlees werd voor de eerste maal in een land gecommercialiseerd. Een eerste staatshoofd proefde kweekvlees. De eerste restaurants openden met kweekvleesgerechten en een eerste reus als KFC startte een samenwerking met oog op vervanging van diens vlees uit geslachte kippen.

Bekijk het artikel

Kweekvlees op spinazie

De structuur van spinazie is geschikt om kweekvlees op te laten groeien. Dit opvallende wetenschappelijke resultaat hebben ingenieurs van het Amerikaanse Boston College gepubliceerd in het vakblad Food BioScience.

Bekijk het artikel

Aleph Farms pioniert verder

Het bedrijf Aleph Farms is al meermaals aan het woord gekomen op www.kweekvlees.be. Recent heeft het Israëlische bedrijf opnieuw gezorgd voor enkele grote doorbraken. Eentje daarvan komt in de vorm van een ribeye-steak.

Bekijk het artikel

Europa mag geen voedingsmuseum worden

Een interview met Ira van Eelen, een gezaghebbende stem in het debat over duurzame voeding. Als dochter van wijlen Willem van Eelen, de eerste uitvinder/onderzoeker van kweekvlees, is ze opgegroeid met het concept. Ze verleent ook advies aan Eat Just, het bedrijf dat als eerste een toelating heeft gekregen om kweekvlees te produceren en aan te bieden aan consumenten in Singapore.

Bekijk het artikel

Hoe snel kan vlees slachtvrij worden?

Voorbeelden in het verleden leren dat eens een technologie doorbreekt, het heel snel kan gaan. Klassieke illustraties zijn de auto en ijs: een goede honderd jaar geleden waren paarden het vervoersmiddel bij uitstek en kwamen ijsblokjes afgereisd uit koude gebieden met bevroren meren. Maar er zijn minder bekende voorbeelden die mogelijks nog relevanter zijn. We lichten er drie bondig toe.

Bekijk het artikel

Het eerste kweekvleesrestaurant opent zijn deuren

In Tel Aviv opent The Chicken zijn deuren, een restaurant waar je het kweekvlees van SuperMeat kan proeven. De bedoeling is niet alleen om bezoekers kennis te laten maken met kweekvlees, maar ook om feedback erover te verzamelen en het te verbeteren. En niet onbelangrijk: om mensen te laten zien hoe het allemaal wordt gemaakt.

Bekijk het artikel